| 2016. február. 11. | 1 perc olvasás

Jól telel a vetés

A szélsőséges időjárási viszonyok hatására csökkenő termésmennyiség világszinten és Magyarországon is kihívás elé állítja a gazdákat. A változékony körülmények télen azonban nem okoznak különösebb gondot, mivel a növények nyugalmi állapotban vannak, így az alacsonyabb és a magasabb hőmérsékletet is képesek károsodás nélkül elviselni.

Az utóbbi 8-10 évben az egész világon jelentősen megnövekedett az időjárási rendellenességek száma, ami hosszú távon új növényi kultúrák, új vetésszerkezet, új művelési technológiák alkalmazását teheti szükségessé. Minden meghatározó növényfajta esetében csökkent a betakarított termés mennyisége, ami változtatást igényel a termelők részéről. Az utóbbi időszak csapadékos időjárása viszont kedvezően hatott a növényi kultúrákra, összességében tehát elmondhatjuk: az őszi vetések jó állapotban vannak.

– Mivel a tavalyi tél is rendkívül enyhe volt, a kórokozók nem pusztultak el. Attól tartottunk, hogy hatalmas terhet ró ránk a növényvédelem, végül azonban kis odafigyeléssel meg tudtuk oldani – osztja meg velünk tapasztalatait Payrits Attila gazdálkodó. – Az őszi gabonák jól teleltek-keltek, a nyári szárazságot inkább a szója, a kukorica és a napraforgó és néhány fiatalabb szőlőültetvény sínylette meg: a gabonatermés elmaradt a várthoz képest. Volt olyan szójám, amelynek a bekerülési költsége nagyobb volt, mint amennyi hasznot végül hozott, viszont a 2015-ös ritka jó évjáratú szőlő mennyiségével és minőségével a következő években is kiegyeznék.

Eddig úgy tűnik, a mintegy 970 ezer hektáron elvetett őszi búza, a 238 ezer hektárt elfoglaló őszi árpa és a több mint 230 ezer hektáron földbe került őszi káposztarepce kedvező állapotban fognak áttelelni az idén. A mezőgazdasági munkák jelenleg szünetelnek, az ősszel elvetett állományok nyugalomban vannak. A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tagjai szerint a belvíz sem okozott lényeges károkat az őszi állományokban, és a tavaszi munkák elvégzését sem veszélyezteti.

Legnépszerűbb cikkek