| 2022. november. 4. | 1 perc olvasás

Jön a IX. Országos Rajzfilmünnep

A fertődi Esterházy-kastély is csatlakozott november 18. és 20. között a kilencedik Országos Rajzfilmünnephez. Országszerte, megyénként 5-7 helyszín biztosítja a teljes kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak november harmadik hétvégéjén.

A fertődi Esterházy-kastély a „Kedvenc népmesehősöm” rajzpályázathoz is társult a vetítések mellett. A beérkezett kiválóbbnál kiválóbb alkotások között Ludas Matyi, Király Kis Miklós, Csillagszemű Juhász és a Kőleves mesékhez kapcsolódó rajzok érkeztek a pályázatra. November 7-től a fertődi Esterházy-kastély közösségi oldalán mind megtekinthető lesz.

A Rajzfilmünnep hétvégéjén a 65 éves Pannonia Filmstúdió alkotásai mellett Jankovics Marcell animációs filmes életművének rajzfilmklasszikusait nézhetik meg az érdeklődők. A IX. Országos Rajzfilmünnep fővédnöke Rubovszky Éva, Jankovics Marcell özvegye.

A fertődi Esterházy-kastély 2022. november 18-20. (péntek-vasárnap) mindhárom nap 17 órától meséket és animációs filmeket vetítenek a legjobb magyar alkotásokból. Igazi örökzöld rajzfilmeket mutatnak be a Nemzeti Filmintézet Filmarchívumnak és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA) köszönhetően. Csatlakoztak az eseményhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszék (MOME Anim), az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének és a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Média Design Tanszékének alkotóműhelyei is.

Évről évre egyre több magyar animációs filmstúdió is részt vesz a fesztiválon a műveivel, amelyek közül a fertődi Esterházy-kastély is számos alkotást bemutat.

November 18-án Jankovics Marcell János vitéz filmjét, november 19-én a Telhetetlen méhecske, továbbá Borka és a varázsruha filmeket vetítik le. A rajzfilmünnep záróakkordjaként november 20-án, vasárnap olyan modern kori animációs remekműveket is láthat majd a közönség, mint például az Oscar-díjra jelölt Maestro. A vetítésekre a fertődi Esterházy-kastély tiszttartói házának udvarán kerül sor.

A program térítésmentes. Regisztráció szükséges az [email protected] e-mail címen 2022. november 16-ig.

Bővebb információk a filmekről, vetítésekről Eszterházán: http://www.eszterhaza.hu/programok/ix-orszagos-rajzfilmunnep-szabadteri-filmvetitesek

A szervezők hivatalos sajtóhíre elérhető: http://www.eszterhaza.hu/hirek/jon-a-ix-orszagos-rajzfilmunnep

További információk a IX. Országos Rajzfilmünnepről, helyszínekről, vetítésekről: www.rajzfilmünnep.hu

Legnépszerűbb cikkek