| 2019. január. 29. | 1 perc olvasás

Jön az új 500 forintos

Befejeződik február 1-jén a jegybank által 2014-ben elkezdett bankjegycsere, megjelennek az új 500 forintos címletek, de a régi változattal még 2019. október 31-ig lehet fizetni.

A megújított 500 forintos 2018. július 4-től törvényes fizetőeszközzé vált. A jegybank a jogi kibocsátást követően több mint féléves felkészülési időszakot biztosít a készpénzforgalom szereplőinek, így kiemelten a bankjegy-elfogadó és feldolgozó automaták üzemeltetőinek, hogy berendezéseiket alkalmassá tegyék az új bankjegyek kezelésére. A már említett felkészülési időszak után, 2019. február 1-től az MNB folyamatosan bocsátja forgalomba a megújított 500 forintos bankjegyeket. Az új címletek kezdetben elsősorban az egyes bankjegykiadó automatákból történő készpénzfelvétel, illetve a postai és hitelintézeti kifizetések útján válnak a lakosság számára hozzáférhetővé - olvasható az MNB egy korábbi tájékoztatójában.

A régi — 2017 előtt kibocsátott — 500 forintos bankjegyek bevonására 2019. október 31-én kerül sor, ezt követően már nem lehet majd fizetni a készpénzforgalomban ezekkel a bankjegyekkel. Fontos, hogy a bevonás nem jelent értékvesztést.

A régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést a Magyar Nemzeti Bank, ezért mind a régi, mind az új változata egyelőre korlátozások nélkül felhasználható a készpénzforgalomban.


forrás: MNB

A régi 1000 forintosokat viszont viszonylag rövid idő alatt kivonták a forgalomból, de postahivatalokban és bankfiókokban még bő két és fél évig becserélik. A bankjegyeket kivonásuk után az MNB lakossági pénztárában még húsz évig díjmentesen beváltják azonos névértékű új fizetőeszközre mennyiségi korlátozás nélkül.

Legnépszerűbb cikkek