Jönnek a huszárok – meg a Kolompos is!

Tavaly rendeztek először huszáros családi napot a Liszt Központban a Soproni Huszár Hagyományőrzőkkel. A programnak nagy sikere volt, így az idén valódi huszárparádé lesz március 16-án Sopronban.

Jönnek a huszárok szép számmal – több is, mint 80 huszár! A soproni hagyományőrzők ezen a napon ünneplik 10. évfordulójukat és a születésnapra elhívják az ország többi hasonló alakulatát is. A Liszt Központ előtt egy igazi ágyú lesz ezen a délutánon felállítva, a program szerint 15:00 és 18:00 óra között minden egészkor „mennydörög az ágyú” a belvárosban. Két robbanás között is érdemes lesz a Liszt előtt megállni: a soproni Nádasdy huszárok „nyergelnek és fordulnak” majd lóháton a kulturális központ és az Orsolya téri Huszár múzeum között. Március 16-án délután ott is várják az érdeklődőket ingyenes tárlatvezetéssel.

A Lisztben 15:00 és 19:00 óra között a huszárokról szól minden: műsorok, játékok, látványosságok és bemutatók. 15:30-kor a Petőfi AMI táncosai verbunkkal toboroznak, 16:00 órakor pedig a Kolompos együttes lép a színpadra – „Jönnek a huszárok!” című interaktív családi műsorukkal. A Kolomposra minden bizonnyal nem kell „bekolompolni” a nagyközönséget – ők az egyik legismertebb és legkedveltebb zenekar, akik a gyerekektől a nagyszülőkig minden koncerten megmozgatják a hallgatóságot. A nagyobbik teremben közben nagy attrakcióra készülnek a huszárok: 17:00 órai kezdettel az ország minden tájáról érkező vendégek szereplésével egy igazi huszáros divatbemutató lesz a kifutón. Megtudhatjuk, miben különböznek és miben hasonlítanak a hazai huszárok, mi az a „szép selymes lóding” és tisztázhatjuk végre, milyen mendemondák keringenek a „mente” viseléséről. A soproni huszárok nyitótánccal is fellépnek, de persze a kellő pillanatban a kardok is előkerülnek majd. A jelenlévők között bajusz szépségversenyt is rendeznek, de a szervezők azt ígérik – ezen a délutánon mindenki kaphat festett bajuszt az orra alá. A családi napon kóstolhatunk mézeskalács huszárokat, lesz huszárteke és bajuszkirakó is. A kézműves soron nemezből, posztóból és papírból készülnek majd a magyaros bajuszok, kisebb-nagyobb huszárok, kokárdák és kardok. Huszár viseletben ezen a délutánon szabad a belépés!

     

Legnépszerűbb cikkek