| 2023. február. 3. | 1 perc olvasás

Jövő héten háromnapos kormányülés lesz Sopronban

A miniszterelnök háromnapos stratégiai kormányülést hívott össze Sopronba.

Az ORIGO információit megerősítve és kiegészítve Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke elmondta: a jövő hét elejére tervezett tanácskozás kapcsán sajtónyilvános programot nem terveznek, ám utána csütörtökön Kormányinfón számol be az eredményekről Budapesten Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Ami pedig a témákat illeti, biztosan szóba kerül az ukrajnai háború, annak nemzetközi összefüggései és Magyarország szilárd elkötelezettsége a béke és a mielőbbi tűzszünet mellett. Kiemelt figyelmet kap a háború és a brüsszeli szankciók hatása a gazdaságra. A napirendi pontok között szerepel Magyarország energiastratégiája, különös tekintettel az infláció elleni küzdelemre.

A stratégiai megbeszélés alkalmat ad a minisztereknek, hogy megvitassák a vidékfejlesztési stratégiát és a magyar tudomány perspektíváit is.

A felsorolt témák aktualitását alátámasztja a jövő csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcs, amelyre - Havasi Bertalan közlése szerint - Orbán Viktor is elutazik majd. Mint ismert, a nemzeti konzultáción a magyarok 97 százaléka nemet mondott a brüsszeli szankciókra. Az emberek üzenete világos: ideje, hogy Brüsszelben is meghallják a magyar emberek hangját. A kormányzati álláspont szerint tény, hogy sem az ukránoknak nem segítenek, sem az orosz haderőt nem állítják meg a szankciók, de Európában saját magunknak óriási károkat okozunk velük.

Fontos téma a szankciók inflációs hatása is. A szankciók miatt megnövekedett energiaárak egész Európában, így Magyarországon is megnövelték az inflációt. A tizedik uniós szankciós csomag tervezete is tartalmaz energiára vonatkozó részleteket. Minden bizonnyal ezekről és a Brüsszellel zajló tárgyalásokról is szó esik majd a soproni stratégiai kormányülésen.

Borítókép; MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Legnépszerűbb cikkek