| 1 perc olvasás

Jubiláló köszöntése

A televíziós műsorszórás emblematikus soproni személyiségét, a 90 éves Vlasich Jánost köszöntötte születésnapján Tóth Éva önkormányzati képviselő.

Az ünnepeltnek a jeles napon Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait és Sopron város vezetésének gratulációját oklevél formájában is átnyújtotta a képviselő.

Vlasich János az Antenna Hungária mérnökeként a soproni televíziós műsorszórás és rádiósugárzás megteremtésében játszott kulcsszerepet. Fiatal mérnökként csatlakozott a Károly-kilátónál létesített állomás előkészítő munkáihoz, így egy évtizeddel később a torony telepítésének irányításánál már nagy tapasztalattal és helyismerettel rendelkezett, ezért fontos szerepet kapott a kivitelező és beüzemeltető szakembercsapat megszervezésében is.

Vlasich János felelevenítette az Antenna Hungáriánál eltöltött éveit. Munkatársaira, beosztottjaira szívesen emlékezik. A telephelynek nagy jelentősége volt a hazai távközlésben, egyfajta kilépőállomásként is szolgált Nyugat-Európa felé.
Vlasich János beszélt arról, hogy mind a korábbi tv-állomás, mind pedig a torony létrehozása jelentős kihívás volt - a telepítés helyének kijelölésétől egészen a mikrohullámú sugárzás megindításáig. Az első soproni tv-adóállomás 1959. december 23-án kezdte meg hivatalosan a sugárzást a Károly-kilátó épületében. A nagyobb teljesítményű kommunikációs bázis, önálló torony ötlete az 1960-as évek közepén vetődött fel, és 1967-ben véglegesedett az építés elrendelésével.

Vlasich János vasdiplomájára is büszke, idejét olvasással tölti, de szívesen néz televíziót, leginkább a tudományos műsorokat kedveli.

Legnépszerűbb cikkek