| 2021. november. 12. | 1 perc olvasás

Jubilált a Soproni Petőfi Színház öltöztetője

Huszonöt éves törzsgárda tagságának elismeréseként köszöntötte Kaszab Zsuzsannát a Soproni Petőfi Színház öltöztetőjét Pataki András, a teátrumot működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője. A hűséges szakember szerint ha jó a csapat, akkor jó az előadás is, s ők ezt tapasztalják a háttérben.

Kaszab Zsuzsanna bár színházban dolgozik immár negyed százada, mégsem szeret a reflektorfénybe, előtérbe kerülni. Annak örül, ha a háttérből járulhat hozzá az előadások sikereihez.

Szereti a zenés produkciókat, kedvence volt annak idején A kölyök című musical Mikó István főszereplésével, s mindig nagy örömmel gondol a My Fair Lady jó hangulatú játéknapjaira. Az elmúlt 25 év egyik legkiemelkedőbb, legemlékezetesebb, legnagyobb hatású színházi élményeként tekint vissza az Aida musical színpadra kerülésére, a rabul ejtő atmoszférára, a felállva tapsoló közönségre, és a nagyszabású darabbal kapcsolatos öltöztetői kihívásokra. Mert ekkor varázslat történt a kulisszák mögött is, nem csak a színpadon.

Az Amnerist alakító Füredi Nikolett rekordsebességgel döntötte meg az öltözések színházi csúcsát, 11-szer cserélt ruhát a produkcióban, háromszor mindössze 45-50 másodperc állt a rendelkezésére, hogy jelmezt váltson. Ebben őt, a fodrásszal együtt, hárman segítették. Köztük Kaszab Zsuzsanna, aki úgy dolgozott tökéletesen begyakorolt mozdulatokkal, hogy mellette a háttérben dolgozók szintén másodpercekre, centiméterekre kiszámítva mozgatták a díszleteket hatalmas gépezeteként. Soha nem felejti el ezt a darabot, a finálét, amikor hosszú percekig ünnepelte a stábot a közönség, ők pedig a takarásban örültek annak, hogy minden ruha, jelmez időben felkerült a színészekre. 

Kaszab Zsuzsanna elmondta, az öltöztető a színész számára a bizalmi helyzetben lévő háttérdolgozó, hiszen testközelből kell a művésszel kapcsolatba kerülnie. Intim, személyes pillanatokat hordoz az öltöztetés a színfalak mögött. Ahogy fogalmazott, bizalmat kell adni a bizalomért, így működik a háttérben minden, az öltöztetésre pedig fokozottan igaz ez.

Arra a kérdésre, mitől vonzó számára a színház világa, azt felelte, szeretni kell ezt a varázslatot, s ha jó a csapat, jó lesz az előadás is. Ez a titok. Az ő 25 évének a munkájával együtt. 


forrás: Soproni Petőfi Színház

Legnépszerűbb cikkek