| 2021. január. 6. | 1 perc olvasás

Jubileumi év a Domonkos templomban

Szent Domonkos halálának és a Magyar Rendtartomány alapításának 800 éves évfordulóját ünnepli idén a Domonkos-rend. A Sopron-Szent Domonkos Rend temploma és rendháza január 6-án nyitotta meg a jubileumi évet.

A  január 6-án megrendezett ünnepségen Andrzej Kostecki tartományi vikárius nyitotta meg a jubileumi évet. Az eseményen Filep Márk önkormányzati képviselő és Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető is részt vett.  

"A jubileumi évben, amely 2021 január 6-án Vízkereszt ünnepén kezdődik rendházainkban, újra lehetőséget kapunk arra, hogy felszítsuk szívünkben annak az isteni kegyelemnek a lángját, amely az első testvérek, mint a hit bajnokainak szívében égett a lelkek üdvössége iránt isteni Mesterünk, Jézus Krisztus példája szerint, aki azért jött, hogy tüzet hozzon a földre és nem kíván mást, mint hogy lángra lobbanjon!" (Lk 12,49)

Andrzej Kostecki tartományi vikárius
Andrzej Kostecki tartományi vikárius
fotó: Griechisch Tamás

Amikor 1221 Pünkösdjén (május 30-án) az első testvérek Szent Domonkos vezetése alatt a Rend 2. nagygyűlésére összejöttek, megalapították az első tartományokat Spanyolországban, Franciaországban (Toulouse és Párizs), Olaszországban (Milánó, Róma, Nápoly) és hetedikként Magyarországon is.

Szent Domonkosnak szíve vágya volt a kunok megtérítése, ezért  a hagyomány szerint személyesen is részt kívánt venni a magyar misszióban. Szándékát sajnos korai halála meghiúsította. Álmát a bolognai jogtudós Magyarországi Pál (Paulus Hungarus) valósította meg rendtársaival, többek között Boldog Szádokkal együtt.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek