| 2019. augusztus. 10. | 1 perc olvasás

Jubileumi rendezvény az anyatejes táplálásért

10. alkalommal ünnepelte meg a családokkal közösen az anyatejes táplálás világnapját a Soproni Védőnői Szolgálat. A Liszt Központ NépmesePontjában tartott szombati rendezvényen hasznos előadások és foglalkozások várták a kismamákat, és az édesapákról sem feledkeztek meg.

Az édesanyákat hasznos információkkal látta el Dr. Berkesné Dr. Ács Gabriella járási tisztifőorvos és Dr. Neslanovic Eszter csecsemő-gyermekgyógyász is tartott előadást az anyatej jelentőségéről. Elhangzott az is, hogy idén az anyatejes táplálást támogató környezet megteremtése és az édesapák szerepe került a világnappal kapcsolatos rendezvények középpontjába. A szakemberek szerint Sopronban az anyukák az országos átlaghoz képest magasabb arányban szoptatják a babákat.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

- A gyermek a jövő, ezért fontos, hogy minél több új élet szülessen - szólt a résztvevőkhöz Dr. Fakas Ciprián városi tanácsnok. - A kormány családvédelmi akcióterve azt célozza, hogy a magyar társadalom a demográfiai problémáit önerőből tudja megoldani, úgy hogy a gyermekvállalással járó anyagi áldozatvállalást csökkenti. Dr. Farkas Ciprián beszélt a népszerű babaváró támogatásról, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásáról, a munkába visszatérő szülők bölcsődei támogatásáról és arról, hogy tovább csökkenhet a családok jelzáloghitele majd hozzátette: nagyon fontos, hogy a védőnők bérrendezése is megvalósul.


fotó: Griechisch Tamás

Augusztus elsejét 1992-ben nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet az anyatejes táplálás világnapjává, első hetét pedig a Szoptatás Hetévé. Magyarország 1993-ban csatlakozott a világnaphoz, a Magyar Védőnők Egyesületének jóvoltából. Az anyatej folyamatosan alakul a gyermek igényeihez összetételében, mennyiségében egyaránt: speciális védelmet nyújt a kórokozók ellen, immunrendszer erősítő, valamint vitaminokban és nyomelemekben gazdag.  Ugyanakkor a szoptatás egy olyan élményt ad mind az édesanyának, mind gyermekének, ami egy életre szól.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek