| 2022. április. 28. | 1 perc olvasás

Július 1-ig tart az árstop, július elején nyugdíjemelés

A kormány szerdai ülésén született döntésekről számoltak be a csütörtök reggeli kormányinfón. Gulyás Gergely a miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a háború jelentősen megemelte az árakat az unióban. Több mint 5 százalékkal csökkentik az inflációt az árstopok - tette hozzá. A kormány döntött az árstopok meghosszabbításáról amelyek július 1-ig tartanak.

A miniszter elmondta, hogy 8,9 százalékos infláció lehet 2022-ben, ezért mielőbb indokolt a nyugdíjak emelése. 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől – hangsúlyozta.

A kormány azért is hosszabbított július elejéig, hogy a kamatstop, az élelmiszerárstop és a benzinárstop ugyanakkor járjon le, ezután próbálják összerendezni a tényezőket, hogy kiszámíthatóbban, egyszerre tudjanak dönteni. A fenntartás hossza függ a háborútól és a külső körülmények változásától, és hogy mennyire tudják befolyásolni ezeket a körülményeket.

Az uniós ügyekről azt mondta, hogy vannak olyan területek, ahol Magyarország nem tud engedni. "Továbbra sem szállítunk fegyvereket, és nem lehet a háború árát megfizettetni az emberekkel" - tette hozzá. Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy még a háború kezdetén döntöttek arról, hogy a menekültek hozzájutnak a szűrővizsgálatokhoz. A fertőző májgyulladás esetében nincs megugrás az esetek számában – emelte ki.

Legnépszerűbb cikkek