Június 1. a tej világnapja

Június 1-je a tej világnapja, amelyet a FAO (the Food and Agriculture Organisation of the United Nations / Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet) kezdeményezésére tartanak 2001 óta. Célja, hogy felhívja a figyelmet a tej mint globális élelmiszer fontosságára.

Idehaza a 2018-as adatok szerint az európai uniós átlag (250 kg) kétharmadát fogyasztjuk el személyenként, annak ellenére, hogy a tejtermékeknek óriási hagyománya van Magyarországon. A tejtermékek egy tanulmány szerint ráadásul valóban kiváló kalciumforrást jelentenek magas kalcium- és egyéb tápanyagtartalmuk, valamint gyors felszívódási képességük miatt.

Számos ország nemzeti táplálkozási ajánlása naponta 3 adag tejtermék bevitelét javasolja (például 1 pohár tej, 1 adag sajt, 1 joghurt), mivel ez a mennyiség már képes biztosítani az ajánlott napi kalciumbevitelt. Egy másik kutatás során pedig kiderült, hogy azok, akik gyermekkorukban rendszeresen ittak tejet, idősebb korban jobb egyensúllyal rendelkeznek, és gyorsabb tempóban is képesek sétálni. A WHO és az OGYÉI ajánlása alapján legalább napi 0,5 liter tejet vagy azzal egyenértékű tejterméket kellene fogyasztanunk a kiegyensúlyozott étrend biztosításához.

Nagy István agrárminiszter a világnap alkalmából azt mondta, hogy a hazai agrárpolitika elkötelezett a magyar tejtermelés és a tejfeldolgozás fejlesztése iránt, amelyhez idén minden eddiginél több forrást biztosít.

A tejtermelés értéke tavaly 5 százalékos éves növekedéssel meghaladta a 207 milliárd forintot, míg a tejtermékgyártás csaknem 354 milliárdos termelési értéke az élelmiszeripari termelésnek majdnem a tizedét tette ki. Magyarország tejből önellátó, a termelés mennyisége 2010 óta több mint 16 százalékkal bővülve elérte az évi 1,9 milliárd litert, miközben a fogyasztói tej behozatala a harmadára esett vissza - sorolta a miniszter.

Hozzátette, hogy a termeléstől eltérően a fogyasztás még nem érte el az európai élmezőnyt, de az elmúlt években mind a tej, mind a tejtermékek fogyasztása nőtt, tavaly például átlagosan 6 százalékkal fejenként.

Nagy István úgy véli, hogy a keresletet a fogyasztói szemlélet formálásával tovább lehetne növelni, és üdvözölte, hogy a boltok kínálatában nő a magyar tej aránya. A miniszter a kiskereskedelmi láncokat arra kérte, hogy minél több belföldi tejterméket kínáljanak, a magyar fogyasztókat pedig arra, hogy ezeket vásárolják. A tej semmivel nem pótolható, teljes értékű, egyedülálló, mindenki számára értékes táplálék - hangsúlyozta.

 

A borítókép illusztráció.

Címkék: tej

Legnépszerűbb cikkek