| 2021. június. 8. | 2 perc olvasás

Június 20-án lesz az emlékhelyek napja

A Nemzeti Örökség Intézete hatodik alkalommal rendezi meg az országos programsorozatot azzal a céllal, hogy ismertebbé tegye a nemzeti és történelmi emlékhelyeket és a hozzájuk kapcsolódó történelmi eseményeket. A legtöbb program ingyenesen vagy kedvezményes jegyárral látogatható.

Programok a térségben: 

Tűztorony:

A feltehetően várkaputoronyként, majd tűztoronyként szolgáló épület Sopron jelképe. 1921 decemberében a lakosság népszavazáson döntött a Magyarországhoz tartozás mellett, ennek emlékét őrzi a „leghűségesebb város” cím, és erre emlékeztet az 1928-ban épült Hűségkapu, Hikisch Rezső és Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása. 

Június 20-án kedvezményes belépőjegyekkel tekinthető meg a Tűztorony. 

fertődi Esterházy-kastély

A főúri kultúrapártolás nagy alakja, Esterházy „Fényes” Miklós franciaországi látogatása után döntött a „magyar Versália” megépítéséről, amelynek tervezésében maga is részt vett. A herceg a 18. század második felében európai viszonylatban is jelentős gyűjteményt és kulturális központot hozott létre Eszterházán, ahol többek között Joseph Haydn is alkotott.

11.00, 14.00 Pietro della Vecchia: A búcsú  - műtárgybemutató és előadás                  

Pietro della Vecchia olajfestményét tekinthetik meg az érdeklődők tematikus előadás és műtárgybemutató keretében. A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, regisztrálni az [email protected] e-mail címen lehet 2021. június 15. (kedd) 12.00 óráig. A programon maximum 25 fő vehet részt. A programváltoztatás jogát fenntartják!

14.00-17.00 Eszterháza illatos kertje – családi nap a levendulásban                                            

A múzeumpedagógiai program keretében kicsik és nagyok gyógy- és fűszernövény-túrán, valamint kézműves foglalkozáson vehetnek részt Eszterháza levendulakertjében. A program előzetes regisztrációhoz kötötten látogatható, regisztrálni az [email protected] e-mail címen lehet, 2021. június 15. (kedd) 12.00 óráig. A programon maximum 25 fő vehet részt. A programváltoztatás jogát fenntartják!


Fotó: visitsopron.com/hu

Nagycenk:

A 18. század közepén épült kastély a Széchényi család emlékét őrzi. Széchényi Ferenc nagycenki és sopronhorpácsi gyűjteménye az Országos Széchényi Könyvtár előzményének tekinthető. Nagycenken található a család mauzóleuma, itt nyugszik a „legnagyobb magyar”, Széchenyi István is, akinek sokáig volt otthona a kastély.

9.00-17.00 Egész napos tematikus tárlatvezetés a nagycenki Széchényi Mauzóleumban – A tematikus vezetések alkalmával az érdeklődők megismerkedhetnek a mauzóleum építészeti jellegzetességeivel. A programon maximum 25 fő vehet részt. A programváltoztatás jogát fenntartják!


Fotó: visitsopron.com/hu

Borítókép; visitsopron.com/hu 

Legnépszerűbb cikkek