| 2022. március. 26. | 1 perc olvasás

Kamaszok rendőr szemmel

A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium által szervezett tavaszi csendes napra - amelynek témája a „Kinek mondanak engem mások, ki vagyok én?” volt - kapott meghívást a Soproni Rendőrkapitányság szakembere. Az előzetes felmérések alapján a gyerekek egyharmada volt kíváncsi arra, hogy milyen ő a rendőrség szemüvegén át.

Nagyon örültem a szokatlan témájú felkérésnek, mert hiszek abban, hogy ez egy olyan kommunikációt tud elindítani, amiből sokat profitálhatnak a gyerekek. Kamasz gyerekeim vannak, ezért óhatatlanul megvan a saját véleményem a témáról, azonban semmiképpen sem akartam erre alapozni az előadásomat, ezért megkérdeztem számos, a fiatalkorúakkal rendőri munkájuk során gyakran találkozó kollégámat – mondta el Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.


A kamaszok közül többen bizonytalanok és bátortalanok, mert nem tudják, hogy ténylegesen milyen elvárásoknak kell megfelelniük, hogyan kell viselkedniük. Nem merik felvállalni a tetteiket, mert félnek, hogy csalódást okoznak. Sérülékenyek, rosszul fogadják az őket érő kritikát, és érzelmileg könnyen kibillenthetők. Technokraták, életükben az új technikai eszközök abszolút prioritást kapnak, ugyanakkor a használatuk során kapott információáradattal sokszor nem tudnak mit kezdeni vagy köztük értékkülönbséget tenni. A felgyorsult világ türelmetlenné teszi őket, ezért gyakran ingerültek, nehezükre esik a lassabb felnőttek útmutatását meghallgatniuk, ugyanakkor a társaikkal szemben gyakran túlzott megfelelési kényszerük van – ismertetett néhány véleményt az őrnagy.Először egy kicsit féltem megosztani ezeket a véleményekét az engem hallagató kamaszokkal, mert attól tartottam, hogy nem fogadják jól. Azonban egyáltalán nem ez volt a helyzet, minden egyes pontnál megerősítést kaptam tőlük abban, hogy jól látjuk a helyzetet. Az előadás végén olyan útmutatást vártak tőlem, amivel segíteni tudom őket, hogy könnyebben túléljék a kamaszkor viszontagságait.  A résztvevőket leginkább arra bátorítottam, hogy legyenek nyitottak, fogadják el és hallgassák meg az őket támogató felnőttek iránymutatását – osztotta meg tanácsát a szakember.
 

Legnépszerűbb cikkek