| 2021. február. 4. | 2 perc olvasás

Kamatmentes hitellel segíti a kormány a kkv-kat

Csütörtökön délelőtt 10 órakor vette kezdetét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara megszokott év eleji Gazdasági Évnyitó című rendezvénye. Az eseményen Orbán Viktor bejelentette: napokon belül online konzultációt indít a kormány a nyitás kérdéséről. Ezt követően ismertette a Gazdaság-újraindítási Tervet, ennek új eleme a 10 évre szóló ingyen hitel.

A miniszterelnök beszéde elején úgy fogalmazott, 2021. január elsejéig tartott a Gazdaságvédelmi Terv, most ráfordul az ország a támadásra az eddigi védekezés után, elindult a Gazdaság-újraindítási Terv. Ez három szakaszból áll. Januártól március végéig, áprilistól június végéig, júliustól pedig október elejéig.

Az újranyitással kapcsolatban kiemelte, február közepén online konzultációt indítanak a nyitás kérdéséről: egy lépés, több lépés, fokozatos vagy teljes lesz-e az üteme. Mivel van vakcina, van miről vélekedni – fogalmazott Orbán Viktor.


A miniszterelnök kitért a Gazdaság-újraindítási Terv első szakaszára:
Ezek egy része január elsejével már elindult.

  • Lakásépítési áfa csökkentése
  • Lakásfelújítási támogatás
  • Az új lakás építésekben a 20 ezres számot el tudjuk érni
  • 13. havi nyugdíj visszaépítése megkezdődött, majdnem 3 millió embert érint.
  • legkésőbb 2022. január elsejétől a 25 év alatti fiatalok szja-mentességet kapnak.


A kormány tegnap döntött egy új hitelkonstrukció bevezetéséről. - Ennek lényege, 10 évre, 10 millió forint erejéig 0 százalékos hitelt nyújtanak a kisvállalkozásoknak. A hitel moratóriummal indul, három év után kell elkezdeni törleszteni – emelte ki Orbán Viktor. 

A második ütem középpontjában a felsőoktatás áll majd. Minimum 1500 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztés lesz.

A harmadik ütem a zöld energiára, a körforgásos gazdaságra, a magyar gazdaság teljes digitalizálására koncentrál majd. - Erős ellenlábasa és szövetségese lesz egyszerre Magyarország az EU-nak – folytatta - Fontos pontja lesz ennek a szakasznak, hogy bejelentik a következő 8-10 évre szóló agrár- és vidékfejlesztési stratégiát.  - A magyar vidék legnagyobb fejlesztési tervére készülünk - fejtette ki.

A járvány teljesen új korszakot nyitott meg, a védekezés korszakát.
 - A hitelmoratóriumnak köszönhetően 3000 milliárd forint maradt a családok és vállalkozók zsebében; bértámogatást nyújtottunk;  felére csökkentettük az iparűzési adót; 1434 magyar cégnek adtunk beruházási támogatást, ezzel 280 ezer munkahely megtartásához járult hozzá a kormány -fejtette ki.
A kormány elhárította azt a nagy kísértést, hogy a válság idején visszatérjen a segély alapú gazdaságra. Ennek a sikerét mutatja, hogy decemberben ugyanannyian dolgoztak Magyarországon, mint 1 évvel korábban. A védekezés elérte a célját, mert a cél a munkahelyek megtartása volt - értékelte a helyzetet a miniszterelnök. 

Legnépszerűbb cikkek