Kapuvártól Helsinkiig két keréken

Bringával teker Kapuvártól a finn fővárosig a kapuvári Sipos Balázs. A mintegy kétezeregyszáz kilométeres távot egyedül teszi meg három hét alatt. A városok és tájak megismerése mellett főként az a célja, hogy pozitív példájával mozgásra ösztönözze az embereket, kicsit kizökkentve őket a mindennapok komfortzónájából.

Cikkünk megjelenésekor Sipos Balázs már Szlovákiában teker kétkerekűjén, hiszen szombat reggel hat órakor indult Kapuvárról. A határt Ausztria felé Pomogynál lépte át, ahová néhányan, szintén kétkeréken elkísérték. A napot a tervek szerint Pozsonyban zárja.

Sipos Balázs elmondta, hogy két évvel ezelőtt már volt egy kétezer kilométeres túrán, akkor Rómáig tekert el. Az akkori út során szerzett élmények inspirálták egy újabb kihívásra, amelyet tavaly már elkezdett tervezni. Eredetileg Norvégia lett volna a cél, de a járvány ezt módosította, így a koronavírus-járvány szempontjából kizárólag „zöld” országokon teker keresztül: Ausztrián, Szlovákián, Lengyelországon, Litvánián, Lettországon és Észországon át jut el a tervek szerint Finnországba. Tallinban száll kompra, amely átviszi Helsinkibe. Onnan repülővel jön haza. Útközben mindenképp szeretné közelebbről is megnézni Pozsonyt Krakkót, Gdanskot, Rigát és Tallint.

Sipos Balázs hétköznapjai során edzőként dolgozik Kapuváron, szívügye, hogy példát mutasson az embereknek, hogy mozgásra ösztökéljen. Elmondta, hogy a római táv megtétele során sok olyan tapasztalatot szerzett, amelyeket a mostani út tervezésénél már használni tudott. Például, hogy melyek azok az eszközök, amelyekre mindenképp szüksége van, melyek elhanyagolhatók, teljesen feleslegesek, vagy útközben beszerezhetők. Így el tudta kerülni, hogy túlpakolja magát, hiszen a felszerelést neki kell cipelnie.

Bár az útvonalat előre megtervezte, tudja, hogy hol szeretne megszállni esténként, azonban meglátása és tapasztalata szerint bármi, bármikor közbe jöhet. Ha esni fog az eső, teker tovább, de egy nem várt dolog nem csak a napi tervét boríthatja. Úgy indult el itthonról, hogy ha szükséges, bármikor változtatni tud a programján, tervén.

Sipos Balázs a 2100 kilométeres távot úgy osztotta be, hogy átlagosan napi 100 kilométert teker. Hegyvidékes szakaszon lehet, hogy csak 85-öt, de azt később igyekszik behozni egy 120 kilométeres etappal.

 

Fotók forrása: Sipos Balázs Kapuvártól Helsinkiig két keréken nevű közösségi oldala

Legnépszerűbb cikkek