| 2017. december. 26. | 2 perc olvasás

Karácsony a világ körül – Nyárson sült malac és tűzijáték Szenteste

A karácsony minden kontinensen belecsempészi a szeretet lángját az emberek szívébe. Tartson velünk – és egy izgalmas utazás keretében ismerje meg, hogy a világ népei hogyan élik meg a szeretet ünnepének időszakát!

Bár számunkra meglepő lehet, hogy Ázsia egyik legnagyobb és legnépesebb országában, Kínában nem tartják meg a karácsonyt, ennek ellenére érdemes ellátogatni a különleges kontinensre, hiszen több másik, ott élő népnek vannak érdekes hagyományai a szeretet ünnepével kapcsolatban. Utazásunk következő állomásaként a jókora földrészre kalauzoljuk el Önöket!

Japán

Ha beköszönt a karácsony időszaka, az Egyesült Államokban divatos ünnepi dallamok – vagy azok Japán megfelelői – zengik be a felkelő Nap országának utcáit. Annak ellenére, hogy a japánhon lakóinak csupán elenyésző része, mindösszesen egy százaléka keresztyén, ennek ellenére a sziget otthonainak és üzleteinek többsége karácsonyi díszbe borul. A japánok a szeretet ünnepének hagyományát a saját „szájízük” szerint átköltötték, így náluk nem a Mikulás hozza az ajándékokat, hanem a Hotei-osho nevű buddhista szerzetes. A szigetországban sokan követik példáját, ugyanis a japánok módfelett szeretik meglepni honfitársaikat. Japánhon lakói a szeretet ünnepét barátaikkal, munkatársaikkal és szerelmükkel töltik.

Fülöp-szigetek

Az egzotikus országban már kilenc nappal Szenteste előtt megkezdik az ünneplést. Ekkor tartják meg a Misa de Gallo nevű misét. Ennek keretében felolvassák Jézus Krisztus világrajövetelének csodálatos történetét a Szentírásból. A Szenteste náluk egy Panunuluyan nevű ünnepséggel egyenlő, amely során egy pár megeleveníti azt a viszontagságos utat, amelyet Mária és József a menedékkeresésük során jártak be. A szertartás során egy csillag mutat utat nekik, amely egy zsinóron ereszkedik a templom tetejéről az épületben lévő jászol fölé. A Fülöp-szigetek lakói otthonuk bejáratához bambuszcsíkokból font csillag formájú lámpásokat helyeznek el. Ezzel jelzik, hogy szívélyesen várják a kis Jézust és famíliáját. Ebben az országban a karácsony egy színpompás, hangos zenével tarkított ünnep, amelynek során a családok nyárson sült malacot fogyasztanak, és tűzijátékkal varázsolnak tarka fényeket az éjszakai égboltra.

India

Indiában nem kifejezetten gyakori jelenség a fenyőfa, az ottani keresztyének azonban nem esnek kétségbe ettől – ők úgy csempésznek karácsonyi hangulatot otthonukba, hogy banán és mangófákat díszítenek ki olajmécsesekkel. Templomaikat pedig mikulásvirág ékesítik, ugyanis ez a növény ekkortájt ölti magára színpompás vörös gúnyáját. A vallások országában a karácsony a jótékonykodásról szól. Az indiaiak ekkor meglepik szeretteiket, és segítik a szegényeket is. India déli részén pedig létezik egy roppant érdekes hagyomány a helyi keresztyének körében – megannyi aprócska agyaglámpát tesznek a házak teteire, falaira, illetve a kerítésekre. Ez a szokás a hindu Fény fesztiválra rímel.

Címkék: karácsony

Legnépszerűbb cikkek