| 2021. december. 23. | 1 perc olvasás

Karácsonyi balesetek

Egy kis elővigyázatossággal elkerülhetjük, hogy karácsonykor az orvosi ügyeleten kössünk ki. A tipikus ünnepli balesetekből sajnos minden évben van bőven a szakemberek elmondása szerint. Legyen szó égési sérülésekről vagy barkácsbalesetről, ha jobban odafigyelünk és nem kapkodunk, akkor békés, biztonságos karácsonyunk lehet.


A karácsonyfa befaragáskor a vágott seb, míg sütés-főzés közben inkább az égési sérülések jellemzőek karácsonykor. Viszont ami szinte mindenkit érint, az a nagy evés-ivásból származó gyomorbántalmak. A dietetikus véleménye szerint ne az alapján együnk, amit a szemünk megkíván, hanem figyeljünk a testünk jelzéseire, és ha jóllaktunk, akkor ne fogyasszunk többet. 
Ha ebédre többet ettünk a kelleténél, akkor a vacsora mennyiségét kicsit csökkentsük. 
Tipikus karácsonyi étel a halászlé vagy a rántott hal. Azonban a szálkákkal csak óvatosan! Számos baleset származik abból, ha megakad a szálka a torkunkon. 
Érdemes a nagy vendégjárások közepette sétálni egyet a jó levegőn, hogy a közérzetünk helyrebillenjen és ne csak egész nap üljünk.

Ugyan az orvosi ügyelet, a rendőrség és a tűzoltóság szakemberei karácsonykor is szolgálatot látnak el, ha egy mód van rá, kerüljük el a velük való találkozást. 

Legnépszerűbb cikkek