A karácsonyfa befaragáskor a vágott seb, míg sütés-főzés közben inkább az égési sérülések jellemzőek karácsonykor. Viszont ami szinte mindenkit érint, az a nagy evés-ivásból származó gyomorbántalmak. A dietetikus véleménye szerint ne az alapján együnk, amit a szemünk megkíván, hanem figyeljünk a testünk jelzéseire, és ha jóllaktunk, akkor ne fogyasszunk többet.
Ha ebédre többet ettünk a kelleténél, akkor a vacsora mennyiségét kicsit csökkentsük.
Tipikus karácsonyi étel a halászlé vagy a rántott hal. Azonban a szálkákkal csak óvatosan! Számos baleset származik abból, ha megakad a szálka a torkunkon.
Érdemes a nagy vendégjárások közepette sétálni egyet a jó levegőn, hogy a közérzetünk helyrebillenjen és ne csak egész nap üljünk.
Ugyan az orvosi ügyelet, a rendőrség és a tűzoltóság szakemberei karácsonykor is szolgálatot látnak el, ha egy mód van rá, kerüljük el a velük való találkozást.