| 2022. március. 1. | 1 perc olvasás

Kárpátaljáról érkeztek menekültek Fertődre

Megyénket is elérte az ukrán-orosz háború szele, ugyanis hétfőn 39 menekült kért segítséget Fertőd polgármesterétől. A többségében nőkből és gyerekekből álló kárpátaljai csoport vonattal érkezett a városba, mert itt dolgoznak férjeik vendégmunkásként egy osztrák-magyar cégnél.

Van olyan gyermek, aki kabát nélkül, papucsban szállt le a vonatról tegnap délelőtt Fertődön. A napok óta tartó háborús híreket eddig csak távoli eseményként szemlélte a magyarok többsége, de egyre több menekült érkezik hazánkba. A Dunántúlt is elérték a segítséget kérők: hétfőn egy 39 főből álló csoport kért segítséget Fertődön.

A 28 gyermekből és 11 édesanyából álló csoport azért választotta Fertődöt úticélul, mert férjeik itt dolgoznak egy közeli osztrák-magyar mezőgazdasági cégnél, így a háború elől menekülve miattuk utaztak több mint 12 órát.

- Példás az az összefogás, amit én ebben a 24 órában tapasztaltam. A városnak két tornaterme van, így az egyiket, ahol biztosított a tisztálkodási lehetőség, átalakítottuk szükségszállásnak a részükre – mondta el Bognár Zoltán, Fertőd polgármestere.

A civilek és a szervezetek mind összefogtak, hogy segítsenek a bajbajutottakon. A helyi lakosság folyamatosan hozza az adományokat.

A Máltai Szeretetszolgálat, a Soproni Tankerületi Központ, a Családsegítő Szolgálat és a Fertő-Hanság Nemzeti Park is mozgósította erőforrásait, és mindent megtesznek azért, hogy támogassák a menekülteket. Jelenleg a város egy fűtött tornatermében sikerült elszállásolni őket, kaptak ruhaneműt és élelmiszert is. A napokban a hosszabb távú meleg étkeztetést kell megoldania az önkormányzatnak, de továbbra is szívesen fogadják a felajánlásokat.

Legnépszerűbb cikkek