| 1 perc olvasás

Kárrendezési workshop

Kárrendezési workshopot rendezett a Közlekedéstudományi Egyesület Soproni Területei Szervezete, valamint a GYSEV Zrt. Sopronban. A rendezvényen a különböző vasúttársaságok szakemberei mellett a rendőrség, illetve több biztosítótársaság is képviseltette magát. A kárrendezési workshop legfontosabb célkitűzése az, hogy a vasúton történt baleseteket követően a károsultak, illetve a biztosítótársaságok közötti ügyintézési idő lerövidüljön.

A rendezvényen elhangzott: a jogszabályi keretek adottak, hiszen a kötelező gépjármű-felelősségbiztosról szóló törvény minden szereplőre egyformán vonatkozik. Ugyanakkor a jogszabály gyakorlati alkalmazása miatt lényeges, hogy az érintett biztosító- és vasúttársaságok, illetve a hatóságok hatékonyabban, gördülékenyebben tudják intézni a kárrendezési folyamatot.

A workshop további fontos eleme volt, hogy a kárrendezések során szükséges adategyeztetések egyszerűsödjenek, illetve egységesebbé váljanak. Az egyes baleseteknél ugyanis eltérő lehet, hogy milyen adatokat kér a biztosító a kárrendezéshez, milyen adatokat tudnak adni a vasúttársaságok, és milyen adatokat szolgáltat az érintett nyomozó hatóság.

Az egyeztetésen napirendre került az ún. „kárkori érték” meghatározása, vagyis annak az értéknek a kiszámítása, hogy az adott közlekedési eszköz (például mozdony, motorvonat vagy sorompóberendezés), amely a balesetben megsérült, milyen értéket képviselt a baleset bekövetkezésének pillanatában, milyen avulási tényezőket kell figyelembe venni ilyen esetekben.

A rendezvényt elsősorban gondolatébresztő jelleggel hívta életre a GYSEV Zrt. és a Közlekedéstudományi Egyesület. A szervezők abban bíznak, hogy ennek hatására a különböző szereplők egységesebben kezelik majd az egyes eljárásokat, így a baleset bekövetkezése és a megállapított kár kifizetése közötti időszak lerövidülhet.

A Hotel Sopronban tartott rendezvényen előadásokat hallhattak a résztvevők, akik interaktív megbeszélés keretében vitathatták meg a kárrendezés különböző folyamatainak kérdéskörét.

 

Címkék: GYSEV Zrt.

Legnépszerűbb cikkek