| 2019. április. 2. | 1 perc olvasás

Kedvezmények a tartósan vízhiányos időszakban

Április elsejével kezdetét vette az úgynevezett tartósan vízhiányos időszak Magyarországon. A belügyminiszter erről szóló, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 15/C. § (9) bekezdése alapján meghozott határozatát a Hivatalos Értesítő 19. számában tették közzé.

Az aszályos időszakkal összefüggésben életbe lépnek a vízkészletjárulékkal kapcsolatos speciális szabályok. A vonatkozó törvényi szabályozás alapján nem kell a vízhasználónak vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési célra használt vízmennyiség után.
 
Az ágazati szabályok alapján húsz százalékkal csökkenteni kell a tartósan vízhiányos időszak kezdete előtti tizennégy napon belül történt vízkivételekhez kapcsolódó vízkészletjárulék összegét, ez a vízkészletjárulék-kedvezmény.
 
A kedvezmények érvényesítése érdekében a vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt, és a tartósan vízhiányos időszak kezdőnapja és végnapja között mért vagy számított felhasznált vízmennyiséget a vízkészletjárulék-adatszolgáltatásban fel kell tüntetni. A vízkészletjárulék-kedvezmény ideje alatt kivett víz napi mennyiségét feltüntető, a vízhasználó által aláírt dokumentumot a vízkészletjárulék adatszolgáltatáshoz mellékelni kell.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek