Kedvező változások a Soproni Egyetemre jelentkezőknek

Könnyítéseket vezet be a Soproni Egyetem már a 2023-as általános felvételi eljárásban jelentkezők számára is. Az intézmény az összes szakon eltörli a minimumponthatárt, a felvettek számát így az egyetem kapacitása fogja meghatározni. Nem lesz akadálya azon diákok egyetemi felvételének sem, akik csak középszintű érettségi tesznek vagy tettek.

A Soproni Egyetem ugyanis az általa meghirdetett összes szakon eltörli az emelt szintű érettségi követelményt. Természetesen, aki emelt szintű érettségit tesz, növeli saját bekerülési esélyeit, hiszen ezért többletpont jár.  A Soproni Egyetemre 2024-ben az általános felvételi eljárás keretében jelentkezőknek az alábbi változásokra kell készülnie.

Minimumponthatár nem lesz, és emelt szintű érettségit sem kell majd tenni, annak, aki a négy kar valamelyikére szeretne jelentkezni. A pontrendszer továbbra is lehetőséget ad 200 tanulmányi pont és 200 érettségi pont megszerzésére, további száz pont összegyűjtésére az alábbi jogcímek alapján nyílik lehetőség:

  1. Felvételi elbeszélgetés (max 100 pont)
  2. SOE szakmai napon / versenyen való részvétel (max 80 pont)
  3. Nyelvtudás (max 100 pont)
  4. Emelt szintű érettségi vizsga (max 100 pont)
  5. Szakképesítés (max 50 pont)
  6. Tanulmányi, szakmai versenyen elért helyezés (max 100 pont)
  7. Munkatapasztalat (max 50 pont)
  8. Sporteredmények  (max 100 pont)
  9. Esélyegyenlőség (max 40 pont)
  10. Regionalitás (max 50 pont)

Ez az úgynevezett intézményi pontszám tehát sok jogcímen megszerezhető, de összességében nem haladhatja meg a 100 pontot.

A felvételi változásokról részletesen itt olvashatnak. 

Borítókép; Soproni Egyetem 

Legnépszerűbb cikkek