| 2016. április. 1. | 2 perc olvasás

Kék séta az autistákért

A Bárkovics család hét éve nevel egy Asperger-szindrómás gyermeket. Balázs rengeteg türelmet igényel, de annyit lehet tőle tanulni, mint kevés más embertől. A hasonló problémákkal küzdő szülők megsegítésére az érintettek klubot hoztak létre, április 2-án pedig megtartják az autizmus világnapját. (Nyitókép: Németh Péter)

Ötéves volt Bárkovics Balázs, amikor feltűnt a szüleinek, hogy más, mint a többi gyerek. Egy gyógypedagógus – súlyos beszédértési gondjai, repkedő kézmozdulatai alapján – hamar megállapította, hogy enyhe fokú autizmussal él, ami nem jár együtt értelmi fogyatékossággal. Balázs normál iskolában tanul. Hihetetlenül őszinte, kiváló a humorérzéke, tele van szeretettel, viszont egész embert igényel.

– Balázs nyitott személyiség, szeretne barátkozni, de nem tudja, hogyan kell – meséli Bárkovicsné Csákány Nikolett, Balázs édesanyja. – Nincs tisztában az íratlan szabályokkal, a szociális képességeinek a hiánya abban is megnyilvánul, hogy ritkán veszi figyelembe mások igényeit. 4 éves kishúgával, Bogival addig játszik el jól, amíg az van, amit ő akar.

Mivel mindenkinek az a legnagyobb segítség, ha nincs egyedül a problémájával, néhány szülő, nagyszülő, segítő és egy gyógypedagógus, Gombosné Németh Adrienne úgy döntött, hogy Autitok néven szülői klubot alakít. Havonta egyszer találkoznak a Szent Benedek Idősek Háza könyvtárszobájában. A közösség célja autizmussal élő, illetve Asperger-szindrómás gyerekek szüleinek támogatást nyújtani. Minden egyes alkalommal meghatározott témakörökről cserélnek tapasztalatokat, legközelebb április 14-én 17.30-tól 19.30-ig találkoznak, a téma pedig: „Testvérhelyzetek – Nehézségek, előnyök. Mit tehetünk, és mit nem?”.

– A Facebookon is elérhető csoportunkba (Autitok Szülőklub) várjuk az érintett családok jelentkezését – fejezi be Bárkovicsné Csákány Nikolett. – Idén először mi is részt veszünk a „Kék séta” megszervezésében, és első alkalommal rendezünk kiállítást a gyermekeink munkáiból.

Április 2-án az autizmussal élőkre és családjaikra figyelünk. A világméretű kezdeményezés 2007-ben indult, ekkor jelölte ki ezt a napot az ENSZ az autizmus világnapjának. A program keretében közismert épületeket világítanak ki kék színnel, például az Eiffel-tornyot, a Károly-hidat vagy az Empire State Buildinget, de hazánkban is számos helyen „öltöznek kékbe” a nevezetességek. Városunk is „Kék sétával” csatlakozik a nemzetközi figyelemfelhívó „Ragyogjon kékben” rendezvénysorozathoz. Szombaton 15 órakor kiállítást rendeznek a Kozmutza-iskolában az érintett gyermekek alkotásaiból. A séta 18 órakor indul, az útvonala: Petőfi tér, Széchenyi tér, Várkerület, Előkapu, Fő tér, ahol 18.30-tól köszöntőket és zenés műsort is tartanak, majd 19 órakor felengedik a lufikat. Az esemény biztos résztvevői a Kozmutza-iskola dolgozói, tanulói és barátai, az Autitok Szülőklub tagjai, valamint az érintett gyermekek és családtagjaik. A rendezvény fővédnöke dr. Simon István alpolgármester.

Legnépszerűbb cikkek