| 2019. április. 2. | 1 perc olvasás

Kék séta az Autizmussal élők világnapján

Idén is kék sétára várta az Autitok Egyesület a soproniakat. Az ENSZ 2007. december 18-án jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön.

A Liszt-központ előtti gyűltek össze a "kékbe öltözött" gyermekek és szüleik. A séta előtt a Krav Maga SC elnöke adta át a II. Soproni Boii Kelta Nemzetközi Küzdősport gálán összegyűlt támogatást. Gőgh Zoltán portálunknak azt mondta, hogy az idei gálával az autizmussal élő és Asperger-szindrómás gyermekek kétnapos szakmai szülőtréningjét szponzorálják a szervezők.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián, városi tanácsnok elismerését fejezte ki az Autitok Egyesület aktivistáinak. Mint mondta, ők komoly küldetést hajtanak végre, hogy minél többen ismerjék el az autizmus spektrumzavarral küzdő gyermekeket és felnőtteket.


fotó: Griechisch Tamás

Az autizmussal élő személyek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk – tudtuk meg az Autitok Egyesület elnökétől. Kállai Anikó, hozzátette, ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.

A Liszt Ferenc Kulturális Központ előtt műsort adott a Macskakő Múzeum SNI-s fiatalokból álló zene- és művészetterápiás csoportja, valamint Csuka Mónika. A rendezvény végén a levegőbe engedtek több tucat kék lufit.

Az Autitiok Egyesület sétájáról készült képes összefoglalónkat galériánkban találják.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek