| 2022. április. 2. | 2 perc olvasás

„Kék séta” az autizmus világnapján

Idén is kék sétára várta az Autitok Egyesület a soproniakat. Április 2. az autizmus világnapja. Az ENSZ kezdeményezésére 2008 óta tartandó világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira, folyamatosan növekvő számára. Magyarországon megközelítőleg 160 ezer ember él autizmus spektrumzavarral.

A Liszt Ferenc Kulturális Központban a Macskakő Múzeum SNI-s fiatalokból álló zene- és művészetterápiás csoportja, az Örömcsapat Martos Virág múzeumpedagógus vezetésével, valamint Csuka Mónika és fia, Nussher Norbert is fellépett. Az eseményen Orbán Júlia Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó is közreműködött.

fotó: Griechisch Tamás

A séta előtt dr. Farkas Ciprián polgármester és Kállai Anikó, az Autitok Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

„Idén hetedik alkalommal szerveztük meg a kék sétát az Autizmus Világnapján, melynek a legfőbb célja az autizmussal élők és családtagjaik iránti szimpátia kifejezése. Az egyesület kiemelt célja az autizmusban érintett családok támogatása, segítése és érdekvédelme. Az Autitok Egyesület, valamint az autista gyereket nevelő családok életéből nyílt kiállítást április 9-ig tekinthetik meg a látogatók a Liszt-központ aulájában. A következő napokban a világnaphoz kapcsolódóan több programmal is készülünk. Április 4-én filmvetítést, április 9-én pedig a Soproni Vándorok Túraegylettel közösen elfogadás túrát is szervezünk” - hangsúlyozta Kállai Anikó, az Autitok Egyesület elnöke.

fotó: Griechisch Tamás

„ A világnap során az autizmussal élőkre, a családtagjaikra, valamint az őket támogató szakemberekre és szervezetekre is gondolunk. Sopronban az Autitok Egyesület évek óta segíti az autizmussal élőket és a hozzátartozókat. Számos tudósról, kutatóról és művészről tudunk, akik autizmussal éltek, de tevékenységükkel kivívták a világ elismerését” – mondta dr. Farkas Ciprián.

fotó: Griechisch Tamás

A megnyitót követően kék lufikkal és transzparensekkel a kezükben indultak a Liszt-központból a séta résztvevői, akik a Széchenyi téren, a Várkerületen, az Ógabona téren és a Petőfi téren keresztül értek vissza a kiindulóponthoz.

fotó: Griechisch Tamás

Az autizmus spektrumzavar az egész személyiségre kiterjedő fejlődési rendellenesség, amely több területet érint, mint például a szociális interakciót vagy a kommunikációt. Az autizmus spektrumzavar osztályozása szerint beszélhetünk gyermekkori autizmusról, atipikus autizmusról és Asperger-szindrómáról. Az első tünetek a gyermek 18-20 hónapos korában jelentkezhetnek. Az autizmus a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, de terápiával, tréningekkel az autisták képességei fejleszthetők.

Az autizmus világnapja alkalmából nemcsak a szolidaritást vállaló emberek, de a híres épületek is kékbe öltöztek szerte a világon, köztük a soproni Tűztorony is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek