| 2021. április. 2. | 1 perc olvasás

Kékbe öltözött a Tűztorony az autizmus világnapján

Az ENSZ 2007. december 18-án jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. A vonatkozó ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Az autizmus spektrumzavar az egész személyiségre kiterjedő fejlődési rendellenesség, amely több területet érint, mint például a szociális interakciót vagy a kommunikációt.
Az autizmus spektrumzavar osztályozása szerint beszélhetünk gyermekkori autizmusról, atipikus autizmusról és Asperger-szindrómáról. Az első tünetek a gyermek 18-20 hónapos korában jelentkezhetnek. 
Az autizmus a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, de terápiával, tréningekkel az autisták képességei fejleszthetők.

Az Együtt az Autistákért Alapítvány #éniskékvagyok elnevezésű kampányával hangsúlyozza ennek a jeles napnak a fontosságát, de egész hónapra kiterjedő aktivitásokkal is készülnek, hogy a társadalom még inkább megértse, elfogadja és segítse az autizmussal élőket. 

Az Autitok Egyesület, hagyományos "Kék sétája" a járványhelyzet miatt idén is elmarad. A szervezet egy képes összeállítással azonban idén is felidézi a világnap jelentőségét:

A Soproni Lady Lions Club is megemlékezett a mai napról. Halmos Mária, a club területi képviselője a helyszínen hangsúlyozta, ugyan szűk körben, de fontos felidézni a nap jelentőségét. "Az ország több pontján, hasonlóan a soproni kezdeményezéshez kék lufikat engednek a levegőbe. Ehhez mi is örömmel csatlakoztunk"

Az ENSZ 2007. december 18-án jelölte ki április 2-át az autizmus világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön. 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek