| 2019. szeptember. 5. | 1 perc olvasás

A soproni borok múltja, jelene és jövője

A Soproni Szüreti Napok előestéjén „A soproni bor” címmel tartottak must- és borkóstolóval egybekötött fórumot. A meghívott szakemberek áttekintették a borvidék múltját, jelenét és jövőjét.

A soproni borvidék egyik meghatározó fajtájának a Kékfrankos eredetéről beszélt dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője. Az 1800-as végétől kezdett egyre nagyobb hangsúlyt kapni a vörösbor a környéken. A fehér fajták fokozatosan kiszorultak, és a kékfrankos lett az uralkodó Sopronban.

dr. Krisch András
dr. Krisch András
fotó: Griechisch Tamás

Lukács Szabolcs sommelier, Italok a gasztronómiában, kiemelt helyen a soproni bor címmel tartott előadást. A kékfrankos jövőjéről szólva kiemelte, sokat kell tenni azért, hogy a hazai éttermekben ismét megjelenjenek a környék borai. Hozzátette, jelenleg a pezsgők és a fehér fajták számítanak divatosnak, emiatt hátrányba került a borvidék.

 

Lukács Szabolcs
Lukács Szabolcs

A Soproni borvidék felzárkóztatása a legfontosabb, ehhez pedig összefogásra van szükség - mondta Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke. A térségben zajló nagy volumenű fejlesztések, tovább segítik az ágazat szereplőit, de ehhez a feladathoz a borászoknak is "fel kell nőni" - hangsúlyozta az elnök.

Orosz Csaba
Orosz Csaba
fotó: Griechisch Tamás

A konferencia a helyi termelők által biztosított must- és borkóstolóval zárult.


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek