A soproni borvidék egyik meghatározó fajtájának a Kékfrankos eredetéről beszélt dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője. Az 1800-as végétől kezdett egyre nagyobb hangsúlyt kapni a vörösbor a környéken. A fehér fajták fokozatosan kiszorultak, és a kékfrankos lett az uralkodó Sopronban.
Lukács Szabolcs sommelier, Italok a gasztronómiában, kiemelt helyen a soproni bor címmel tartott előadást. A kékfrankos jövőjéről szólva kiemelte, sokat kell tenni azért, hogy a hazai éttermekben ismét megjelenjenek a környék borai. Hozzátette, jelenleg a pezsgők és a fehér fajták számítanak divatosnak, emiatt hátrányba került a borvidék.
A Soproni borvidék felzárkóztatása a legfontosabb, ehhez pedig összefogásra van szükség - mondta Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke. A térségben zajló nagy volumenű fejlesztések, tovább segítik az ágazat szereplőit, de ehhez a feladathoz a borászoknak is "fel kell nőni" - hangsúlyozta az elnök.
A konferencia a helyi termelők által biztosított must- és borkóstolóval zárult.