A soproni borvidék egyik meghatározó fajtájának a Kékfrankos eredetéről beszélt dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus Gyűjtemények vezetője. Az 1800-as végétől kezdett egyre nagyobb hangsúlyt kapni a vörösbor a környéken. A fehér fajták fokozatosan kiszorultak, és a kékfrankos lett az uralkodó Sopronban.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F91%2Fed%2Fkekfrankos-konferencia-tom-1328_gvlu.jpg)
fotó: Griechisch Tamás
Lukács Szabolcs sommelier, Italok a gasztronómiában, kiemelt helyen a soproni bor címmel tartott előadást. A kékfrankos jövőjéről szólva kiemelte, sokat kell tenni azért, hogy a hazai éttermekben ismét megjelenjenek a környék borai. Hozzátette, jelenleg a pezsgők és a fehér fajták számítanak divatosnak, emiatt hátrányba került a borvidék.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Ff5%2Fd4%2Fkekfrankos-konferencia-tom-1371_i_vq.jpg)
A Soproni borvidék felzárkóztatása a legfontosabb, ehhez pedig összefogásra van szükség - mondta Orosz Csaba, a Soproni Borút Egyesület elnöke. A térségben zajló nagy volumenű fejlesztések, tovább segítik az ágazat szereplőit, de ehhez a feladathoz a borászoknak is "fel kell nőni" - hangsúlyozta az elnök.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2F3c%2F67%2Fkekfrankos-konferencia-tom-1416_7rg7.jpg)
fotó: Griechisch Tamás
A konferencia a helyi termelők által biztosított must- és borkóstolóval zárult.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fc6%2F2a%2Fkekfrankos-konferencia-tom-1459_3dp8.jpg)
fotó: Griechisch Tamás