| 2019. szeptember. 9. | 2 perc olvasás

Keleti autócsodákkal emlékeztek a szabadságra

A Páneurópai Piknik 30. évfordulójára emlékezve keleti autócsodákkal tartottak kétnapos országjáró rallyt. A skodákkal, trabantokkal, ladákkal érkező csoport Budapestről indult. A túra során a német autósok meglátogatták a Zánkai gyerektábort - sokan onnan indultak útnak nyugat felé a határnyitás lehetősége miatt 1989-ben. A túra Sopronpusztán, az osztrák-magyar határon zárult.

Wartburgok, Trabantok, Ladák, koros – de nem kopott – Škodák és Barkas kisbuszok – a színes forgatagot képező keleti autócsodák zömében volt egy közös pont: az a bizonyos „DDR” matrica. A határnyitásra emlékező német autósok érkeztek a Sopron melletti Páneurópai Piknik emlékparkba. A korabeli autókból álló felvonulás célja, hogy az 1989-es vasfüggöny átvágás történetét felidézze. A kétnapos túrán résztvevők közül többen személyesen is jelen voltak és átélték a szabad világba való átlépést.  

- 30 évvel ezelőtt nekem ez egy belépőt jelentett a szabad világba – emelte ki Thomas Amlacher egykori menekült. - Az NDK-ban hallottuk, hogy Magyarországon megnyitották a határokat, és úgy döntöttünk, hogy elhagyjuk az országot, aztán magyar segítséggel átmegyünk Ausztriába. Mivel idén már egy szép kerek évfordulót ünnepelhetünk, ezért úgy döntöttünk, hogy életre hívjuk ezt a túrát. Elhoztam a lányomat is, mert fontosnak tartom, hogy megismerje, mi történt itt 30 évvel ezelőtt. Még egyszer meg kell köszönnünk Magyarországnak! - adott hangot hálájának.  

A megemlékezés után a konvoj Ausztria felé vette az irányt, immár a kijelölt határátkelőhöz siettek. Kelénpataknál az ünneplésé volt a főszerep. A több mint 30 autó és utasai egy közös pezsgőzéssel ünnepelték, hogy most már szabad átjárás van az országok között.  

- Sopron határa sokak számára szép emlék és egész Európa számára fontos történelmi helyszín – emelte ki Békefi György szervező. - Itt kapta meg az akkori, feszültséggel teli Európa azt a pici döfést, ami által szinte robbanásszerűen átrendeződött a kontinensünk térképe: lehullott a vasfüggöny és a berlini fal, átalakultak a viszonyok Magyarországon is. Ennek örömére gyűltünk össze ünnepelni – fűzte hozzá.

Bár a túra egy egyszeri alkalomnak indult, a két nap során a magyarok és németek között szövődő barátságok biztos, hogy életre hívnak még több közös utazást is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek