| 2019. október. 16. | 2 perc olvasás

Kéményseprés - tanácsok, kinek mi a teendője

A kéményseprés szempontjából az ügyfeleket két nagy csoportba lehet sorolni: a családi házban és a társasházban élőkre. Mindkét csoport tovább osztható két másikra: ahol nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet és ahol van.

Vegyük sorra, mi a dolga az embernek, attól függően, hogy melyik kategóriába tartozik. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprés önkéntes és ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. Noha már nem kötelező a vizsgálat, érdemes a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezéseket évente, a gázüzeműeket kétévente megnézetni szakemberrel.

Aki az online ügyintézést választja, előre megadhat két-három, kéményellenőrzésre megfelelő napot – ebben az esetben a kéményseprők telefonon felveszik az ügyféllel a kapcsolatot és közösen megállapodnak az ellenőrzés pontos dátumáról és idejéről. Az alábbi linken lehet időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre.

Akik a telefonos ügyintézést kedvelik, ők az előhívó nélkül, ingyenesen működő 1818-as számot hívják. Rövid adatvédelmi információk után válasszák a 9-es, 1-es majd ismét az 1-es gombokkal az Időpontfoglalás menüt, ahol a bejelentkező ügyintéző, a hívó adatainak felvételével elindítja a vizsgálati időpont egyeztetési folyamatát.

A katasztrófavédelem kéményseprői gyakran tájékoztató levelekkel járják végig a településeket. Ilyenkor lehetőség van az ellenőrzés azonnali elvégeztetésére is, de ennek igénybevétele ekkor sem kötelező.

Abban az esetben, ha a családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be (egyéni vállalkozás, Kft., Zrt., Bt.), akkor a kéményseprés megrendelése már nem opció, hanem kötelesség.  Attól függően, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva egy-, vagy kétévente kell ellenőriztetni.

Aki gazdálkodó szervezet székhelyének, telephelyének tulajdonosa – akár családi házról, akár társasházi ingatlanról van szó –, kötelezett a kéményseprés elvégeztetésére és a munkadíj kifizetésére. Ezekben az ingatlanokban a katasztrófavédelem kéményseprői kizárólag a társasházakban dolgozhatnak, az ún. egylakásos ingatlan tulajdonosának az egymással piaci versenyben álló kéményseprőipari szolgáltatók egyikétől, írásban kell megrendelnie az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szilárd fűtőberendezések esetén évente, gázüzemű berendezéseknél kétévente.

Az alábbi linken az irányítószám megadásával elérhetővé válik azon kéményseprőcégek listája, amelyek egyikétől meg kell rendelni a munkát. A gazdálkodó szervezetek a nekik leginkább megfelelő időpontra maguk kezdeményezik égéstermék-elvezető (kémény) rendszeres biztonsági felülvizsgálatát. Az ellenőrzés iránti igényt időpontfoglalással jelenthetik be az általuk választott szolgáltatónál.

Társasházi lakások esetében, ha oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprő értesítést követően magától fog érkezni és ingyenesen elvégzi a sormunkát.
 
Azokba a társasházi lakásokba, ahová gazdálkodó szervezetet van bejegyezve, a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész összeget, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell megtéríteni.

Az előzőekben foglaltak alapján az alábbi jó tanácsokkal szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a kéményseprés igénybevételével kapcsolatos tudnivalókra:

- Amennyiben megrendelés nélkül jelennek meg a kéményseprők - társasházak, lakásszövetkezetek kivételével - ,úgy nem vagyunk kötelesek őket beengedni a munka elvégzésére.

- Gazdálkodó szervezetek esetében a szolgáltatás igénybevétele előtt mindenképpen tájékozódjunk arról, hogy a szolgáltatók milyen munkadíj ellenében végzik a tevékenységüket.

A kémények felülvizsgálatát az Ön biztonsága érdekében kell elvégeztetni. Amennyiben a szakemberek megrendelését követően kimennek Önhöz, tegye lehetővé a kéményseprők bejutását az ingatlanába és közreműködésével segítse a kéményellenőrzést és az előírt feladatok elvégzését.

Borítóképek: illusztráció

Legnépszerűbb cikkek