| 2021. február. 1. | 2 perc olvasás

Kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat Ágfalván

Egyre gyakrabban riasztják a tűzoltókat izzó, szikrázó kéményekhez, pedig a fűtőeszköz és a kémény rendszeres karbantartásával megelőzhetőek ezek az esetek. Térségünkben szombaton Ágfalvára riasztották szikrázó kéményhez megyénk tűzoltóit.

A tűzoltók leállíttatták a tüzelést a kazánban, kéziszerszámok segítségével eltávolították a lerakódott kormot a füstelvezetőből, valamint felhívták a figyelmet a kémény felülvizsgálatára. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tűz nem terjedt át az épületekre, így senki nem maradt fedél nélkül. 

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetőek a kéménytüzek. 

Az elmúlt években megnőtt azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek:

  • A szilárd anyagok égetésekor keletkező korom lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, sőt, magas hő hatására akár meg is gyulladhat.
  • Mindez elkerülhető azzal, hogy rendszeresen hívjuk a kéményseprőt, aki el tudja végezni a kémény tisztítását.
  • Szilárd tüzelőanyaggal és olajjal működő fűtőeszközök esetén az ingyenes lakossági kéményseprés változatlanul évente történik, gázüzemű fűtőberendezések esetén kétévente.  

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket:

  • A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet.
  • Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek.
  • A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire. 
  • Tehát ne dobjanak a tűzre háztartási hulladékot, műanyagot, nedves fát! A tűzre dobott háztartási hulladékok azon túl, hogy nagymértékben szennyezik a környezetünket, egészségünket is károsítják.

A kémények időszakos ellenőrzése  magánszemélyek számára ingyenes. Amennyiben családi házban él és a házba nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglal. 

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elérhető a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat weboldalon és a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüben. 

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek