| 2021. április. 15. | 2 perc olvasás

Kencekészítés házilag

Évek óta készít természetes alapanyagokból szappanokat és krémeket Ölbei Kinga, akinek termékei elnyerték a Térségi Védjegy minősítést. A kozmetikus célja, hogy egyedi, különleges, kézzel készült portékáival erősítse örökségeink megóvását, a szemléletformálást és a tudatos vásárlást.

Kinga számára fontos az értékteremtés, ezért szakmai tudását örömmel adja át kulturális programokon, iskolai rendezvényeken. A hálózat tagjaként elkötelezettséget érez a természet, a helyi hagyományok és a minőség iránt.

-A saját kezűleg készített kozmetikumok nagy előnye, hogy az alapanyagaikat mi válogatjuk meg – avat be a részletekbe a Sopronkövesden élő hölgy. – Egy krémnek nem feltétlenül kell tartalmaznia tartósítószert, amivel csak feleslegesen terhelnénk a bőrünket. Az üzletekben kapható krémekkel ellentétben a házilag készítettekbe az illatanyagok nem az eladhatóság miatt kerülnek bele, hanem mindig valamilyen funkciójuk van, a citromfű illóolaj például gyulladáscsökkentő hatású.

Kinga a legszívesebben a Magyarországon is megtermő növényekből – például kömény- vagy málnamagból – készült olajokat használja. Fontosnak tartja, hogy a bőrünket az évszaknak megfelelően ápoljuk.

-Ahogy a testünk, úgy a bőrünk is mást kíván télen, mint nyáron – folytatja a kozmetikus. – Ezért érdemes odafigyelni a hagyományokra: nem véletlenül ettek nyáron dinnyét, tartottak télen disznóölést. A bőrünk is több vizet kíván a nagy melegben, míg a hidegben inkább a zsírosabb, olajosabb krémeket igényli. Szinte minden idénygyümölcsöt felpakolhatunk az arcunkra. Az uborkapakolás például remek hidratáló nyáron, viszont ha télen az üzletekben kapható zöldségből készítünk pakolást, akkor többet árthatunk vele, mint használunk. Érdemes mindennek kivárni az idejét.

A nyári időszakban kiváló krémet készíthetünk a következőképpen: kávéhabosítóval vagy a botmixer dagasztókarjával keverjünk össze 13,3 g harsfavirágvizet és 0,1 g hyaluronsavat. A kapott gélbe tegyünk bele 2,5 g C-vitamint, 0,5 g növényi glicerint 0,2 g panthenolt és 0,2 g kollagént. Ez a mennyiség pont két hétre elég, ha reggel és este használjuk, addig viszont a szérumot hűtőszekrényben kell tartani.

-A pandémia idején is teljesen felesleges méregdrága kézfertőtlenítőket vásárolnunk – mond még egy remek tippet a természetesség híve. – Tökéletes hatást érhetünk el, ha 6 ml 70 százalékos alkoholt összekeverünk 13 csepp teafa illóolajjal és 94 ml vízzel, és beletöltjük egy egy dl-es spricnis flakonba.

Legnépszerűbb cikkek