| 2021. november. 17. | 1 perc olvasás

Képeslapok és korabeli dokumentumok idézik meg a népszavazás kori Sopront

Valami fáj, ami nincs címmel a soproni népszavazás századik évfordulója alkalmából kiállítás nyílt a Széchenyi István Városi Könyvtárban szerdán. A január 8-ig látogatható tárlattal a könyvtár is bekapcsolódott a Hűség 100 elnevezésű, egész éven át tartó rendezvénysorozatba. Az megnyitón dr. Farkas Ciprián polgármester átadta a díjakat a Hűség 100 elnevezésű versenyen legjobban teljesítő csapatoknak.

A könyvtárnak évek óta dédelgetett vágya volt, hogy képeslapkiállítást rendezzen. A népszavazás centenáriumi évfordulója erre különösen alkalmas, hiszen így az intézmény is csatlakozni tudott a Hűség 100 elnevezésű, egész éven át tartó programsorozathoz. A kiállításon korabeli dokumentumok mellett Bognár Béla gyűjtő Sopron és környékét ábrázoló képeslapjai is helyet kaptak a vitrinekben. Bognár Béla az ország egyik legnagyobb képeslapgyűjteményével rendelkezik, és az eredeti darabokat bocsátotta a könyvtár rendelkezésére – mondta Horváth Csaba, az intézmény igazgatója.


Fotó: Griechisch Tamás

A megnyitón dr. Farkas Ciprián polgármester felidézte, hogy a centenáriumi évfordulón számos helyszínen és formában vannak olyan események, amelyek arra hivatottak, hogy emlékeztessenek mindenkit arra, hogy száz évvel ezelőtt a soproniak bátor döntést hoztak. Hozzátette: ez a kiállítás is ahhoz járul hozzá, hogy még több tudást szerezzünk arról az időszakról, általa pedig bátrabbá tudjuk formálni a szívünket.


Fotó: Griechisch Tamás

A megnyitón adta át a polgármester a Hűség 100 elnevezésű verseny legjobb csapatainak a díjakat. A versenyt a könyvtár hirdette meg, és három fordulón keresztül ismerkedhettek meg a 13-14 éves diákok a népszavazással – mondta Robotka Csabáné könyvtáros.


Fotó: Griechisch Tamás

A díjazottak:

HŰSÉGVÁROSI TRIÓ – Bálizs László, Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium

KÉKCÉDULÁSOK – Honyák Norbert, Gárdonyi Géza Általános Iskola

LÍCEUMI RIKKANCSOK – Bogdán Györgyi, Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium

RONGYOSGÁRDA – Honyák Norbert, Gárdonyi Géza Általános Iskola

KÜLÖNDÍJ: Duschanek-Jauk Sára, Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégium

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek