| 2020. június. 25. | 2 perc olvasás

Kerékpáros turizmus: megújult a Sopront Fertőrákossal összekötő kerékpárút

Több mint 600 millió forintos Európai Uniós forrásból átfogó kerékpáros turisztikai fejlesztés valósul meg a Sopron – Fertő kiemelt turisztikai térségben. A Sopron – Tómalom – Fertőrákos közötti teljesen megújult kerékpárutat, valamint a Fertőújlak és az osztrák határ közötti szakaszt már használhatják a biciklisek. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség vezetésével, a Sopron – Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-vel konzorciumban megvalósuló turisztikai fejlesztés útépítési, valamint szolgáltatás-fejlesztési elemeket egyaránt tartalmaz.

A GINOP – 7.1.9-17-2018-00020 számú projekt célja a térség turisztikai élménykínálatának bővítése és ezáltal a turizmus élénkítése. A Sopron – Tómalom – Fertőrákos szakasz megújulásával Sopronból minőségi kerékpárúton lehet elérni a Fertő tó környéki kerékpárutat. A projekt másik fontos mérföldköve a fertőújlaki Fő utca burkolatjavítása – szintén elkészült már. Ennek köszönhetően a Fertő – Hanság Nemzeti Park területére érkező nagyszámú kerékpáros turista jó minőségű aszfaltos úton érkezhet az országba.

A projekt következő szakaszában modern pihenőpontokat alakítanak ki Sopronban, Fertőrákoson, Fertőbozon, Hidegségen, Fertőhomokon, Hegykőn, Fertődön, Sarródon, Sopronhorpácson, Zsirán, Röjtökmuzsajon és Bükön a kerékpárosok számára. Ezek közül három helyen vizesblokkal ellátott pihenő pont is helyet kap, melyek közül a fertődi Csillagtúra központ információs és túraközpontként is üzemel majd. Itt kerékpárkölcsönzésre is lesz lehetőség, sőt a mozgáskorlátozottak számára is elérhető lesz a Fertő táj speciális kerékpárok segítségével. 

A projekt nyitórendezvényét a koronavírus-járvány miatt tartották meg most, csütörtökön a Tómalom fürdőnél. 

Itt Benyó Balázs, a konzorciumot vezető Maketusz elnöke elmondta: három helyszínen forgalomszámlálókat telepítenek, amelyek a térség aktuális időjárási adatairól is információkkal szolgálnak.  A projekt a kerékpáros-barát szolgáltatásfejlesztéshez szükséges eszközök beszerzését és olyan látogatóbarát fejlesztést is magába foglal, mint egy turisztikai internetes portál megvalósítása.

A projekt konzorciumvezetője a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, további konzorciumi tagok a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., valamint a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. A projekt teljes megvalósulása 2021. első negyedévére várható. A fejlesztő cég vezérigazgatója Kárpáti Béla hangsúlyozta: Sopron belterületén 2 kilométer, Fertőrákos területén közel 1,5 kilométer kerékpárút kapott új aszfaltréteget. A két szakaszt a megújult kavicsos út köti össze, ami védett területen, az erdőn keresztül halad.


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Sopron részéről dr. Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István alpolgármester és Csiszár Szabolcs alpolgármester vett részt a sajtótájékoztatón.

Dr. Farkas Ciprián arról beszélt, hogy Sopron és a Fertő-táj kiemelt turisztikai térségként fejlődik: ennek része a Fertő Part fejlesztése, és ebbe a sorba illeszkedik e kerékpárút infrastrukturális megújulása is.  - Sopronban a jelen időszakaban komoly beruházások zajlanak: épül az uszoda, év végéig Sopron becsatlakozhat az országos gyorsforgalmi úthálózatba, átadjuk a Szent Mihály-templomot és megújult a belváros - emelte ki a polgármester.


fotó: Griechisch Tamás

- A környék önkormányzati képviselőjeként boldogan fogadtam ezt a fejlesztsét - mondta dr. Simon István alpolgármester.  - Kívánom az itt élő embereknek, és az ide látogató vendégeknek, hogy leljék örömüket a kerékpárút nyújtotta lehetőségekben.  A kormány rendkívül elkötelezett a sportfejlesztések mellett, amely számos területen megnyílvánul. A mindennapi testnevelés órákon át a látványsportok és a szabadidősportok is nagy figyelmet kapnak, köszönjük ezt a támogatást - tette hozzá dr. Simon István.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek