| 2021. május. 17. | 1 perc olvasás

Kerékpáros zarándokút Nagycenk és Fertőd érintésével

Befejeződött a SacraVelo kerékpáros zarándokút-hálózat kialakítása, a mintegy ezer kilométeres útvonal Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, valamint a felvidéki Nagyszombat és Pozsony megye vallási kegyhelyeit köti össze és osztrák kerékpárutakhoz is csatlakozik.

A SacraVelo – Határon átnyúló kerékpáros zarándokutak hálózata kapcsolódik az EuroVelo6 „Duna-menti" és az EuroVelo13 „Vasfüggöny" nemzetközi kerékpáros útvonalakhoz is. A SacraVelo zarándokút legutóbb elkészült szakaszának egy 241 kilométeres nyomvonalat jelöltek ki meglévő kerékpárutakon és kis forgalmú közutakon, a zarándokúton 38 településsel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az útvonalon 42 pihenőhelyet is kialakítottak, valamint 13 helyszínen információs táblákat helyeztek el. A nyomvonal gerincét az öt Mária-kegyhely összekötése és bemutatása képezi. A beruházás az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg.


Fotó: volksgruppen.orf.at

A SacraVelo weboldala interaktív térképekkel, az állomások fényképes ismertetőivel segít eligazodni a számtalan értékes látnivaló és útvonal-lehetőség között. A kerékpáros zarándokút részét képezi például még a fertődi Esterházy-kastély, a nagycenki Széchenyi-kastély és a világörökség részének nyilvánított Pannonhalmi Bencés Főapátság, valamint a Fertő-táj is.

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek