| 2019. május. 31. | 3 perc olvasás

Kerékpárutat adtak át Fertőd és Fertőendréd között

Közel két kilométeres kerékpárutat adtak át Fertőd és Fertőendréd között. A 83 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően, biztonságosan használhatják a kerékpárjukat a két településen élők, akár szabadidős célból, akár munkába vagy iskolába menet. Az átadáson elhangzott, hogy a cél a Fertőpart a összekötése a Hansággal és a Rábaközzel.

Türelmetlenül várták a biciklis gyermekek a pénteki megnyitó ünnepségen, hogy birtokba vehessék a Fertődöt Fertőendréddel összekötő kerékpárutat. A Településfejlesztési Operatív Program részeként megvalósuló projekt elválasztja a kerékpárral közlekedőket a közúti forgalomtól. - Fontos előrelépés ez Fertőendréd életében, hiszen nagyon sok baleset volt ezen a szakaszon, de a beruházásnak köszönhetően már biztonságosabban közlekedhetnek a falu lakói – emelte ki Horváth Attiláné, Fertőendréd polgármestere.  


fotó: Griechisch Tamás

Az ünnepélyes átadáson Bognár Zoltán, Fertőd polgármester örömét fejezte ki, hogy ismét bővült a város, a kerékpárút pedig hozzájárul az élhető települési környezet kialakulásához. - Ez a kerékpárút kettős funkciót tölt be. Egyrészt az 5 kilométeres vonzáskörzetben sokan járnak biciklivel munkába és iskolába, ők ezentúl biztonságosabban közelíthetik meg a céljukat – emelte ki. - Illetve, a turizmus tekintetében is fontos a települések számára, ugyanis a Fertő-partot a Hansággal összekötő kerékpárút jelentős láncszeme lehet – fűzte hozzá a polgármester.


fotó: Griechisch Tamás

Sopron és térsége országgyűlési képviselője avatóbeszédében az elmúlt hónapokban megvalósult kerékpárutak jelentőségét emelte ki. Barcza Attila hozzátette, a kormányzat újabb forrásokat biztosít a további fejlesztésekre. - Közel kettő kilométeres kerékpárút épült Fertőendréd és Fertőd között, ezzel is fontos lépést tettünk célunk felé, ugyanis közelebb hoztunk egymáshoz a Fertő-tájat és a Hanságot. Természetesen törekedni fogunk arra, hogy megvalósuljon a teljes kiépítettség – emelte ki Barcza Attila. - Szeretném kifejezni a köszönetemet a magyar kormánynak azért a 83 milliós támogatásért, amiből ezt meg tudtuk valósítani. Ez itt azért különösen fontos, mert Sopron és térsége kiemelt turisztikai térség, ahol nagy a kerékpározás jelentősége. Külön öröm, hogy az ilyen utak segítségével kirándulók a turisztikai értékeket egészséges módon tudják megközelíteni – fejtette ki Barcza Attila, aki hozzáfűzte: a fejlesztéseknek lesz folytatása. - Térségünkben nagyon sok feladat előtt állunk. Elindul a jövőben a Sopron és a Fertőrákos közötti kerékpárút felújítása és egy Fertőújlak belterületi 1 kilométeres kerékpárútszakasz kiépítése is – tudtuk meg tőle.  


fotó: Griechisch Tamás

A nagyobb kerékpárutak fejlesztése mellett a kisebb szakaszok is megkerülhetetlen tényezőt jelentenek, mondta Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke. - Fontos, hogy a kerékpáros fejlesztéseknél hálózatban gondolkodjunk – hangsúlyozta. - Ugyanis a hálózatnak a leggyengébb pontja alapján határozzák meg az egész egység minőségét – világított rá. 


fotó: Griechisch Tamás

A kistelepülések élhetőségét javítják a kormányzati intézkedések, erről már Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszélt. Hozzátette, hogy intézkedéseivel a népességcsökkenést kívánja megállítani a kabinet. - Ez a fejlesztés kiválóan kapcsolódik a Magyar Falu programba, ami arról szól, hogy vonzóbbá váljanak a fiatalok számára azok a kistelepülések, amik az elmúlt évtizedek legnagyobb vesztesei a demográfiai problémáknak, – emelte ki Gyopáros Alpár. - Tehát a fiatalok maradjanak otthon, vagy ha már elköltöztek, akkor térjenek vissza oda, ahol felnőttek. Így a kisebb települések is bekapcsolódhatnak majd a vérkeringésbe – fűzte hozzá.


fotó: Griechisch Tamás

A Fertődöt Fertőendréddel összekötő kerékpárút is hozzájárul az élhető települési környezet kialakulásához, a szén-dioxid kibocsátás, a levegőszennyezés és a zajterhelés csökkentéséhez, és az éghajlatváltozás mérsékléséhez.  

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek