| 2021. március. 28. | 2 perc olvasás

Keresztényként lett török pasa Széchenyi kisebbik fia

Tudtad, hogy gróf Széchenyi Ödön, a legnagyobb magyar kisebbik fia alapította meg mind az önkéntes, mind a hivatásos tűzoltóságot Magyarországon, majd Konstantinápolyban is, amiért a világon egyedüliként római katolikus hittel lehetett török pasa?

Széchenyi Ödön, gróf Széchenyi Istvánnak másodszülött fia 1839. december 14-én, Pozsonyban született. 21 évesen került Pestre, ahol a közlekedés szinte minden ágával foglalkozott. Hajóstiszti végzettsége volt. 1862-ben Londonba utazott a világkiállításra, itt került kapcsolatba a szervezett tűzoltással, amikor felkereste a Fire Brigade-ot.

Az ifjú gróf Széchenyi Ödön. 1862.
Az ifjú gróf Széchenyi Ödön. 1862.
https://archivnet.hu/

Széchenyi a világkiállítás után a honi tűzvédelem megszervezésére vállalkozott. Magyarországon támogatókat keresett és talált, így 1863-ban megalakulhatott a Budapesti Önkéntes Tűzoltó Egylet. 1869-ben, a Nemzeti Torna Egylettel egyesülve − egyenruhás tűzoltókkal és az általa Londonban vásárolt tűzoltóautóval − megkezdhették a kiképzést. Gróf Széchenyi Ödön lett az első elnöke az 1870-es évek elején megalakult Magyar Országos Tűzoltó Szövetségnek.
1870. február 1-jétől a két tűzoltóság – az önkéntes és a 12 fős fizetett, azaz hivatásos – közösen látta el a tűzoltás nehéz feladatát gróf Széchenyi Ödön főparancsnoksága alatt.
1874-ben Abdul-Aziz török szultán (ur. 1861-1876) felkérésére Konstantinápolyba utazik, ahol létrehozza a török tűzoltóságot is, amiért a világon egyedülálló módon keresztényként kapta meg a pasa rangot.

Gróf Széchenyi Ödön pasa, mint a török hadsereg tábornoka a török tűzoltóság főparancsnoka karddal 1897-ben.
Gróf Széchenyi Ödön pasa, mint a török hadsereg tábornoka a török tűzoltóság főparancsnoka karddal 1897-ben.
https://szechenyicsalad.hu/

Széchenyi Ödönt elsősorban a magyar és török tűzoltóság alapítójaként tartjuk számon, pedig ezen kívül számos területen alkotott maradandót. Közlekedési szakemberként elsők között szorgalmazta egy Fekete-tengertől az Atlanti-óceánig tartó vízi útvonal kiépítését, amit úgy propagált, hogy az 1867-es párizsi világkiállításra kizárólag belvízi útvonalon hajózva jutott el, amiért III. Napóleon francia császár Becsületrenddel jutalmazta.
Széchenyi volt a Budavári Sikló és a Fogaskerekű Vasút építésének egyik kezdeményezője (Isztambulban is építtetett siklót), a Budapesti Hajósegylet, a Kereskedelmi és Iparegylet, a Budai Népszínház és még számos gazdasági és kulturális intézmény alapítója, részvényese vagy támogatója.

Budavári sikló
Budavári sikló
https://hu.wikipedia.org/

Széchenyi Ödön 1922. március 24-én hunyt el Isztambulban, nyolcvankét éves korában. Temetése a szultán képviselőinek részvételével török-magyar temetés, valamint katonai és tűzoltó megemlékezés is volt egyben a magyar gróf végrendelete szerint. Isztambul európai oldalán, a belvároshoz közeli Feriköy keresztény temető római-katolikus szektorában nyugszik. Emlékét ma is ápolják.

A Magyar Tűzoltó Szövetég 150 éve, gróf Széchenyi Ödön által történt megalapítása, valamint szintén a nevéhez fűződő magyar és a török szervezett tűzoltóság létrehozása tiszteletére 2020. október 7-én megemlékezést tartottak az Isztambuli Tűzoltó Múzeumban, ahol felavatták gróf Széchenyi Ödön emléktábláját.


http://tuzoltoszovetseg.hu/

Forrás: Internet         

Borítókép forrása: http://www.keszichannel.hu/

Legnépszerűbb cikkek