| 2021. január. 13. | 2 perc olvasás

Kérvényezni kell a szülőknek, hogy gyermekük tovább maradhasson óvodában

Már csak három napig nyújthatják be a kérelmüket az Oktatási Hivatalhoz azok a szülők, akik azt szeretnék, hogy a tanköteles korú gyermekük még egy évet az óvodában maradhasson. A kitöltött kérelmet elektronikus úton ügyfélkapun keresztül vagy postai úton lehet beküldeni.

2021 szeptemberétől a rendelkezések szerint tankötelessé válik az a gyermek, aki 2021 augusztus 31-ig betölti hatodik életévét, azaz 2014 szeptember elseje és 2015 augusztus 31-e között született. Az iskolaérettségi vizsgálatokkal kapcsolatban 2020. január elsejétől változás történt.

 - Az iskolaérettségi vizsgálatot már nem tartják meg, a szülőknek lehetősége van arra, hogy január elseje és 15-e között az oktatási hivatal felé jelezzék: szeretnék, hogy a kisgyermekük óvodában maradjon. Az Oktatási Hivatal dönt arról, hogy az iskolaérettségi vizsgálat szükséges-e, vagy sem. Ez alól kivételt képeznek azok a kisgyermekek, akiknek szakértői véleményük van – részletezte Sarang Renáta, a Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Soproni Tagintézményének gyógypedagógusa a Sopron TV Mozaik című műsorában.

Sarang Renáta, a Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Soproni Tagintézményének gyógypedagógusa
Sarang Renáta, a Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Soproni Tagintézményének gyógypedagógusa

Ezeket a szakértői véleményeket szintén az Oktatási Hivatal felé továbbított kérelemhez lehet csatolni. A gyógypedagógus kiemelte: nagyon sok szempontot kell figyelembe venni, ha az iskolaérettséget vizsgáljuk.
- Első sorban testileg kell fejlettnek lennie, fontos, hogy a hallása és látása is megfelelő legyen. Figyelembe kell venni, hogy mennyire tűri a kudarcot, érzelmileg kiegyensúlyozott-e, mennyire tud a kortársaival kapcsolatot teremteni, mennyire tud szabálykövetően viselkedni – emelte ki a szakember. 


Korábbi felvétel

Emellett kiemelt a szerepe az iskolaérettséget vizsgálva, hogy mennyire tud a kisgyermek koncentrálni, hiszen az iskolában 45 percet kell végigülnie. Fontos szempont a feladat orientáltság és a feladatértés, de a helyes ceruzatartás, illetve a megfelelő mozgás koordináció is szükséges ahhoz, hogy sikeres legyen a szeptemberi iskolakezdés.

A témával kapcsolatban Mozaik című műsorunkban hosszabban beszélgettünk Sarang Renátával, a teljes adást ide kattintva tekintheti meg

Legnépszerűbb cikkek