| 2022. augusztus. 16. | 2 perc olvasás

Készül a város a páneurópai piknik évfordulójára és az államalapítás ünnepére

A Sopron TV Mozaik című műsorának vendége volt dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. A beszélgetésben szó esett a hétfői rendkívüli közgyűlésről, a várost érintő fejlesztésekről, valamint a városi programokról az augusztus 20-i ünnepi hétvégén.

Több kérdésben is döntöttek a rendkívüli közgyűlésen. Sopron polgármestere elmondta, hogy normál menetrend szerint nem tartottak volna közgyűlést augusztusban, de annak összehívását több olyan kérdés is indokolta, amelyben döntést kellett hozni. A Jobbikból kilépett Mayer Nándorné a hétfői ülésen jelentette be, hogy elhagyja a baloldali pártok összefogásának frakcióját is, ezzel pedig az ülésrend is változik – mondta el Sopron polgármestere.

A közgyűlés úgy döntött, hogy a Központi Gyermekkonyhát augusztus 31. napjával megszünteti.

„A júniusi közgyűlésen egyhangúlag úgy döntöttek a képviselők, hogy a közétkeztetést Sopronban nem városi intézményrendszer keretein belül kívánja ellátni, hanem egy külső szolgáltatócéget bíz meg a feladattal. Ezt az indokolta, hogy szerettük volna a soproni gyerekeknek mind az óvodákban, mind az iskolákban egy magasabb minőséget elérhetővé tenni. Választható menürendszerre és korlátozás nélküli diétás étkezésre is lesz lehetőség” - tette hozzá dr. Farkas Ciprián.

fotó: Griechisch Tamás

A városi fejlesztésekről is szó esett a beszélgetésben.

„A háború világgazdaságra gyakorolt hatásai beláthatatlanok, a világ minden táján érezhető ez. A magyar kormány elsődleges célja az elért eredmények megvédése. A rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig, a benzinárstopot a magánszemélyek számára is megőriztük. A jelenlegi fejlesztések nem állnak meg, hiszen továbbra is zajlik az M85-ös gyorsforgalmi út kivitelezése, néhány hete az egyik alagút már át is ért. Bokrétaünnepet tartottunk a Hillebrand utcai bölcsődénél, jövő szeptemberben nyitja kapuit, 84 kisgyermeket vár majd az intézmény. Felavattuk a bokrétáját az inkubátorháznak is a város határában. Úgy gondoljuk, hogy perspektívát kell teremteni azon soproni emberek számára, akik ma még Ausztriában találják meg a boldogulásukat, lehetőséget akarunk adni számukra, hogy hazajöjjenek, és a saját hazájukat gyarapítsák tehetségükkel, munkaerejükkel. Szeptemberben nyitja kapuit a Halász utcai, katolikus egyházzal közösen megvalósuló bölcsőde és óvoda.
A Múzeumnegyed kivitelezése építőipari tevékenység szempontjából lezárult, már csak a kiállítások berendezése maradt hátra” - mondta el Sopron polgármestere.

fotó:Griechisch Tamás

Az ünnepi programról is beszámolt a városvezető.

„A páneurópai piknik évfordulóját és az államalapítás nemzeti ünnepét is méltóképpen meg tudjuk ünnepelni. Kint az emlékparkban 19-én este 18 órakor várunk mindenkit sok szeretettel, ahol megemlékezünk a páneurópai piknik 33.évfordulójáról. A hétvégén a Fő téren egy közönségfilmeket vetítő moziteraszt hozunk létre az arra fogékonyak és az érdeklődők számára. Kint a Várkerületen, a Mária-szobornál pedig egy Fröccsterasz és a soproni borászok fognak felvonulni és megjelenni némi zenei program kíséretében. Mindenkit szeretettel hívunk és várunk. Bízunk benne, hogy az időjárás is kegyeibe fogadja a rendezvényt és az elképzeléseinket” – részletezte dr. Farkas Ciprián, aki a programok megtervezése kapcsán elmondta, hogy a város a jelenlegi háborús gazdasági helyzetben feszes, felelős gazdálkodást folytat.

A teljes beszélgetés megtekinthető: 

 

Legnépszerűbb cikkek