Dolgos napok elé néznek a következő hetekben a szőlészek, borászok. A tőkéken lévő fürtök védelme fontos ebben az időszakban is, ez bőven ad munkát a szakembereknek. A szüret időpontjának meghatározása nehéz feladat: a bortermelők próbaszüretekkel állapítják meg, mikor jön el a pillanat.
– tudtuk meg Taschner Kurt Istvántól, a Taschner Bor-, és Pezsgőház borászától.
Puttonyos embereket már nemigen láthatunk, a kézi szüretelést jó pár éve felváltották a gépek. A fürtök leszedését speciális szüretelőkombájnnal végzik majd, ezzel jelentősen lecsökkentve a munkafolyamat idejét. Az idei évben a szőlőgazdaságokat sem kíméli az áremelkedés és az munkaerőhiány, így a borászok is kénytelenek valamennyit emelni a borok árán.
Hétfőn az Irsai Olivér szüretelésével kezdődik meg az idény, ez egy csemegeszőlő-fajta és rendkívül lágy, illatos bor készíthető belőle, majd a korai piros veltelini lesz a következő, amely a hordókba kerül.