| 2022. augusztus. 10. | 1 perc olvasás

Készülnek a szüretre a Soproni borvidéken

A borászok dolgát is megnehezítette az idei aszályos időjárás, ennek ellenére gyönyörű idei termésre számítanak. Ilyenkor rengeteg a munka az ültetvényeken, miközben a termelők már a szüretre is készülnek.

Dolgos napok elé néznek a következő hetekben a szőlészek, borászok. A tőkéken lévő fürtök védelme fontos ebben az időszakban is, ez bőven ad munkát a szakembereknek. A szüret időpontjának meghatározása nehéz feladat: a bortermelők próbaszüretekkel állapítják meg, mikor jön el a pillanat.

fotó: Máthé Alexandra
A tavalyi évhez képest egy héttel korábban augusztus 15-én kezdődik meg az Irsai Olivér szürete. Az aszály és a nagy hőség természetesen hatással van az idei termésre, ennek ellenére szép termésre számítunk. Sopronban több csapadék esett az ország más részeihez képest, így az aszály sem okozott komolyabb károkat

– tudtuk meg Taschner Kurt Istvántól, a Taschner Bor-, és Pezsgőház borászától.

fotó: Máthé Alexandra

Puttonyos embereket már nemigen láthatunk, a kézi szüretelést jó pár éve felváltották a gépek. A fürtök leszedését speciális szüretelőkombájnnal végzik majd, ezzel jelentősen lecsökkentve a munkafolyamat idejét. Az idei évben a szőlőgazdaságokat sem kíméli az áremelkedés és az munkaerőhiány, így a borászok is kénytelenek valamennyit emelni a borok árán.

Hétfőn az Irsai Olivér szüretelésével kezdődik meg az idény, ez egy csemegeszőlő-fajta és rendkívül lágy, illatos bor készíthető belőle, majd a korai piros veltelini lesz a következő, amely a hordókba kerül.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek