| 2023. december. 20. | 2 perc olvasás

Két bv-s egy színpadon – Az alezredes énekel, a főhadnagy vadászkürtön játszik

Hogy kerül egy színpadra két büntetés-végrehajtási dolgozó, Horváth Enikő Sára bv. alezredes, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön fegyelmi tisztje és Beke Áron bv. főhadnagy, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet informatikusa? A közös nevező Mary McDonald Jesus! című musicaloratóriuma , és persze Szilágyi Miklós karnagy.

Horváth Enikő Sára ének-zene tanár és egyházzenész szakon végzett a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. 23 évvel ezelőtt csatlakozott a büntetés-végrehajtáshoz, de az énekléssel továbbra sem hagyott fel.  A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön fegyelmi tisztje 14 éves kora óta tanul magánéneket, tíz éve vállal fellépéseket előadóművészként, hét éve énekel a Soproni Petőfi Színház zenés darabjaiban – most éppen a Hamupipőke című zenés mesejátékban -, néhány előadásban pedig korrepetitorként segíti a színészek munkáját. Énekel a soproni Fidelissima Vegyeskarban, a Concentio kamarakórusban – az előbbiben lányával együtt - , és karnagyként vezeti a fertőrákosi Német Dal- és Kultúregyesület kórusát. 

A mérnökinformatikusként diplomázott Beke Áron az általános iskola második osztályába járt, amikor először fogott vadászkürtöt a kezébe, két évre rá már Kőszeg Város Ifjúsági Fúvószenekarában játszott, 2004-től pedig a nagy múltú kőszegi fúvószenekar tagja, tizennégy éve pedig az együttes vezetőségében is tevékenykedik. Áron számára a zenekar akár a család szinonimája is lehetne, hiszen az édesapja, a felesége, az öccse és annak párja is Kőszeg Város Fúvószenekarának tagja.

Enikő és Áron mostanában többször szerepelnek egy színpadon: a Fidelissima Vegyeskar, a kőszegi Concordia-Barátság Énekegyesület és Kőszeg Város Fúvószenekarának előadásában felcsendülő Jesus! című musicaloratórium előadásain. A közös nevező Szilágyi Miklós, aki mindhárom együttes karnagyaként és művészeti vezetőjeként állította színpadra a Jézus születését és feltámadását két részben „elmesélő”, eredetileg zongorára és kórusra íródott, később szimfonikus zenekarra hangszerelt, ezúttal fúvószenekari kísérettel előadott darabot.

Az ősbemutató november végén volt Sopronban, a kőszegiek december 17-én láthatták/hallhatták a musicaloratóriumot – mindkét előadás telt házas volt. Aki lemaradt, január 6-án Sopronban és január 17-én Kőszegen még megnézheti a három együttes közös produkcióját. A kőszegi koncertre a jegyek már elfogytak, a 2024. január 6-án 16 órakor a Liszt-központban megrendezésre kerülő koncertre jegyek még korlátozott számban kaphatók a Pro Kultúra jegyirodában és online. – Enikőt a kórusban, Áront a fúvószenekar kürtsorában keressék!

Legnépszerűbb cikkek