| 2016. április. 13. | 1 perc olvasás

Két keréken a város

Biciklisekkel népesedett be Sopron, tekernek a fiatalok az iskolák környékén, a felnőttek a munkahelyük közelében, és egyre többen indulnak el kirándulni is két keréken. A jó idő beköszöntével a legtöbben újra elővették a kerékpárokat. Most különösen fontos, hogy figyelmesek legyünk az utakon, a balesetek ugyanis megelőzhetőek.

Az ORFK országos statisztikája szerint a kerékpáros balesetek 80 százalékában az 50 év feletti férfiak halnak meg. A gyalogosok és biciklisek biztonságáért kampányt indítottak, amelynek az a célja, hogy az autósok figyelmét felhívja a közlekedés többi szereplőire, utóbbiakat pedig a biztonságos közlekedésre biztatja. A kampánynak az is része, hogy országszerte több mint 300 ezer láthatósági eszközt (fényvisszaverő mellényeket, lámpákat) osztanak ki a rendőrök. A közelmúltban egyébként maguk a bringások is készítettek egy nem reprezentatív felmérést arról, hogy mennyien vannak kivilágítva. Sopronban például a Csengery utca Kőszegi út körforgalmában a megfigyelő szerint 10 kerékpárosból hatnak volt elöl-hátul, kettőnek csak elöl, egynek csak hátul lámpája, egy biciklis pedig egyáltalán nem volt kivilágítva.

– Sopronban egyre divatosabb a kerékpározás – osztotta meg velünk tapasztalatait Szücs-Szabó Máté, a Bringázz Sopron Egyesület elnöke. – Azt gondolom, hogy egyre többen felismerik, hogy a városban ez a leggyorsabb közlekedési eszköz. Azt tapasztaltuk, hogy az idei enyhe télen sokan el sem rakták a bicikliket, hanem egész évben használták.

A kerékpárosok biztonsága szempontjából nagyon fontosak a kerékpárutak is. – Magyarországon mintegy 850 kilométer kerékpárút épült az elmúlt 7–8 évben, és a terv az, hogy a következő években 1000 kilométernél is több kerékpárút épül – ezt már Tasó László mondta az M1 aktuális csatornán. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára felidézte, az építésre 110 milliárd forintot érhetnek el a megyék és a megyei jogú városok a meglévő innovációs programok segítségével. Hozzátette, 700 kilométernyi út építését már elő is készítették.

 

Legnépszerűbb cikkek