Két nap alatt 350 tonna illegális szemetet gyűjtött össze a Magyar Közút

Két szemétgyűjtési akciónapot is tartott a társaság az elmúlt hetekben. A föld napja alkalmából és a @teszedd kampányhoz kapcsolódva országszerte összesen 367 helyszínen, többek között pihenőhelyek melletti területek környezetében, gyűjtöttek össze 350 tonnányi illegális szemetet.

Általános tapasztalatuk, hogy az országos közutak menti pihenőhelyekben található, az utazás során képződő kis mennyiségű hulladék gyűjtésére szolgáló konténerek és kukák mellé gyakran helyeznek ki bútort, hűtőket, háztartási hulladékot. De vannak, akik az üdítős palackokat is inkább az árokba dobják a kuka helyett. Nagyon sok, főleg erdős területen találnak a szakemberek illegálisan kidobott sittet, elektronikai, de akár veszélyes hulladékokat is. Ez azt is jelenti, hogy évente egy kisebb megyeszékhely éves kommunális hulladékának megfelelő mennyiségű szemetet gyűjtenek össze az országos közutak mellől, ez évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent számukra. Rengeteg humán erőforrást is leköt az illegális szemetelők elleni harc, hiszen ezt a tevékenységet nem igazán lehet gépesíteni.
 
Ezért is szeretnék felhívni a figyelmet erre a helyzetre, illetve az akciónapokkal azt is meg tudják mutatni, hogy milyenek lehetnének az út menti területek, ha azokat nem szemetelnék össze illegálisan. Csak a közlekedőkön múlik, hogy ezúttal meddig maradnak tiszták ezek a területek. Kérik, hogy az útközben összegyűlt szemetet csak a kihelyezett kukákba és ne azok mellé dobják ki a közlekedők, az egyéb hulladékokat pedig vigyék el a megfelelő hulladékudvarokba, átvevőhelyekre. 

 

A szemétszedésről készült videót IDE kattintva tekintheti meg.

Borítókép forrása: Magyar Közút

Legnépszerűbb cikkek