| 2021. november. 4. | 2 perc olvasás

Kétnapos versenyen méretnek meg a faiparos diákok

14 csapat részvételével kezdődött meg a VI. Bázisiskolai Faipari Szakmai Verseny, melynek megnyitója csütörtökön a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában volt.

A Soproni Egyetem a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara az ország szinte minden részén működő bázisiskolák számára szervezte meg a megmérettetést, azzal a céllal, hogy a középiskolás diákok megismerkedjenek az egyetemmel, a szakmai továbbtanulási lehetőségekkel és a várossal is - tudtuk meg prof. dr. Magoss Endrétől, a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karadékánjától.


fotó: Griechisch Tamás

Az elméleti feladatok három kérdéscsoport köré szerveződnek: a faanyagismeret és -szerkezet, illetve a kötőanyagok köré. A kérdéseket nemcsak az egyetem kollégái, hanem faipari szakemberek fogják feltenni a csapatoknak. A gyakorlati feladat minden évben más: egy mestermunkát kell elvégezni. Az egész versenysorozat egy tényleges versenyfeladatnak fogható fel, ami azt jelenti, hogy egy harmadéves építőművész hallgató tervezte meg azt a bútort, amit el kell készíteni, és természetesen a mi faipari mérnök kollégáink formálták gyártható formátumba. Ezt kell minden csapatnak adott időre elkészítenie - mondta el Magoss Endre.

A megnyitón dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere elmondta:

Idén már hatodik esztendeje látogatnak el az ország különböző faipari szakközépiskoláinak tanulói ide, a Soproni Egyetemre, és versenyeztetik egymással a tudásukat. Reméljük, az iskolai évek alatt szerzett tudás- és tapasztalatszerzés után visszajönnek az egyetemre tanulni. A Soproni Egyetem modellváltáson megy keresztül, és hisszük, hogy képzései közelíteni fognak a piaci, a munkaadói és a vállalkozói oldal igényeihez, amit az egyetem ki is tud elégíteni. Unikális egyetem a Soproni Egyetem: olyan képzéseket nyújt, amelyek máshol nem lelhetőek fel, ezért úgy hisszük, hogy nagy jövő előtt áll az intézmény.


fotó: Griechisch Tamás

Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte:

„Mi az Agrárminisztériumnál a versenyen és a mindennapi munkánk során is  nagyon fontos szempontnak tartjuk a fenntarthatóságot, ezt a versenyt is ennek jegyében hirdettük meg, hiszen a fa mint megújuló nyersanyag mindig rendelkezésre fog állni. Ha fenntartható módon gazdálkodunk vele, akkor akár évszázadok múlva is fenntartható a terméklánc a fa megtermelésétől, a fa feldolgozásán át egészen a beépítéséig. Ezért gondolom, hogy nagyon fontos a fenntarthatóság és a fa mint megújuló nyersanyag.” 


fotó: Griechisch Tamás

A kétnapos verseny eredményhirdetése november 5-én lesz.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek