| 2021. július. 19. | 1 perc olvasás

Kétszer is jelzett a szén-monoxid-érzékelő Sopronban a napokban

Szombaton délelőtt egy Ősz utcai lakásban, hétfőn délelőtt pedig egy Uszoda utcai lakásban szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő Sopronban, figyelmeztetve az ott lakókat a veszélyre.

A szombati, Ősz utcai esetnél a város hivatásos tűzoltói a fürdőszobában működő nyílt égésterű vízmelegítő közelében mértek megemelkedett gázkoncentrációt, ezért értesítették a szolgáltatót. A szakember a lakók biztonsága érdekében lezárta a készüléket, s megállapította, hogy nem megfelelő a készülék légellátottsága. A jól működő érzékelőnek köszönhetően nem sérült meg senki.

Hétfőn, az Uszoda utcai lakásban a tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései és igazolták a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanban, ahol egy nyílt égésterű kombi gázkazán üzemelt. A szolgáltató lezárta a készüléket, s előírta annak felülvizsgálatát. A mentők a tulajdonost szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba szállították.

Sokan a fűtési szezonhoz kötik ezeket az eseteket, holott több háztartásban egész évben gázüzemű, fali vízmelegítővel, kazánnal állítják elő a meleg vizet, így a szén-monoxid-mérgezés veszélye egész évben fenyeget. Fontos, hogy  páraelszívót, vagy beépített szagelszívó-ventilátort szakember telepítsen, hiszen ezek együttes használata is befolyásolja a lakás légáramlását. A nyári melegben lecsökkenhet a kémény huzathatása, így fokozott a veszélye annak, hogy visszaáramlik a szén-monoxid a lakótérbe.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítására. Mindenkinek javasolják a megfelelő minőségű, szaküzletben vásárolt szén-monoxid-érzékelő beszerzését is, hiszen életet menthet!

Legnépszerűbb cikkek