| 2021. május. 12. | 1 perc olvasás

Kétszer is lebukott az ittasan, forgalomból kivont kocsit vezető férfi

Vélhetőleg sok és fontos dolga lehetett annak a sofőrnek, aki egy forgalomból kivont autóval ittasan közlekedett Sopronban. A police.hu adatai szerint az elmúlt 24 órában Győr-Moson-Sopron megye útjain az egyenruhások 435 esetben végeztek alkoholszondás ellenőrzést, amelynek során három járművezetőnél jelzett pozitív értéket a műszer.

Az egyenruhások Sopronban, a Győri úton intézkedtek 2021. május 11-én 13 óra 10 perckor egy forgalomból kivont személygépkocsival közlekedő 52 éves járművezetővel szemben. Az alkoholszondás ellenőrzés esetében is pozitív értéket eredményezett, ezért őt a járőrök további mintavétel érdekében előállították, és az autó rendszámát, valamint vezetői engedélyét elvették. A férfivel szemben 14 óra 50 perckor újból intézkedtek a rendőrök, ugyanis a hatósági jelzés nélküli gépjárművel, vezetői engedély nélkül közlekedett a Csengery utcában. A vele szemben alkalmazott alkoholteszter továbbra is pozitív értéket mutatott, ezért további intézkedések lefolytatásának érdekében ismételten előállították a Soproni Rendőrkapitányságra.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét arra, hogy az ittas járművezetés kiemelt baleseti kockázatot jelent, ezért kérik a közlekedőket, hogy alkohol fogyasztását követően senki ne üljön a jármű volánja mögé!

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket. A látás megromlása általában nem tudatosul, ezért különösen veszélyes. Az ittas járművezető azt hiszi, hogy a látása tökéletes, és ennek megfelelően vezet.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

„…hogy mindenki hazaérjen!”

Legnépszerűbb cikkek