Kevés lesz a sárgabarack pálinka, de a minőségére nem lehet panasz

Júliusban a cseresznyével, meggyel indult a cefrefőzetési szezon, most a sárgabarack van soron a pálinkafőzőknél. A tapasztalatok szerint az időjárás nem kedvezett a baracknak, hiszen a fagy éppen virágzáskor érte a növényt, így ebből jóval kevesebb pálinka készül idén.

Az egyik legkedveltebb rövidital országosan a sárgabarack pálinka. A tavaszi szeszélyes időjárás miatt a gyümölcs mennyisége, így a pálinka is, jóval kevesebb lesz, mint tavaly. A szakértők azt mondják, azért a minőségre nem lesz panasz.

- A sárbarack termésországosan rossznak mondható, hiszen a májusi fagy egyes területeken akár 70-80 százalékos kárt okozott a mennyiségben. Volt olyan ültetvény is, ahol, ha meg is úszta a fagyást a termés, akkor a pár héttel ezelőtti viharok verték le a már érett gyümölcsöt. Földről szedett barackból mi nem készítünk pálinkát. Azokból a barackokból, amelyek a fán maradtak, nagyon jó minőségű ital készül. A mennyiség ugyan csak a töredéke lesz a korábbi évnek, ami valószínűleg  a pálinka árában is meg fog mutatkozni. Tavaly remek volt a termés, a korábbi esztendők, azonban hasonlóan mostoha körülmények között teltek el. A pálinkafőzők abban bíznak, hogy a tavalyi készletek kitartanak 2021-ig, de persze nincs garancia arra, hogy akkor ideális lesz minden - részletezte Dömötör Zsolt, a hegykői "Egy csepp pálinka" tulajdonosa.

A pálinka nemzeti kincs, nemzeti italunknak számít és törvény is rendelkezik róla. A gyümölcspálinkák gazdag ízviláguknak és magas élvezeti értéküknek köszönhetően igazi kuriózumnak számítanak. Az „aqua vitae” Erzsébet királynéhoz kapcsolódó története a 14. századból ered, az „égett szesz” pedig a 16. századig gyógyszernek számított.

Címkék: pálinka

Legnépszerűbb cikkek