| 2020. június. 9. | 1 perc olvasás

Kevesebb a nyári lúd a Fertő magyarországi részén

Kevesebb a nyári lúd, ezzel együtt a fióka állomány is a Fertő tó magyarországi részén. A fiókákat és néhány nagyobb példányt a napokban megjelölték, hogy nyomon követhessék vonulásukat, élőhelyhasználatukat és később a szaporodásukat is a szakemberek.

Lassan repülni fognak az idei nyári lúd fiókák, azonban mielőtt ezt megtennék, néhány szakember a napokban mekszikópusztai élőhelyükön megjelölt néhányat és pár felnőtt madarat is, hogy a jövőben figyelemmel kísérhessék vonulásukat, élőhelyhasználatukat és majd a szaporodásukat. Mekszikópusztán ugyanis van egy élőhelyrekonstrukciós terület, ahová a nádasból kivezetik fiókáikat szüleik. Itt meg tudják fogni óvatosan a szakemberek a nagyobb példányokat is, mert amelyik lúdnak fiókája van, az vedlik, elveszti az evezőtollát és pár napra röpképtelenné válik – mondta dr. Hadarics Tibor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Soproni Csoportjának szakértője.

Beszélt arról is, hogy 100-150 pár nyári lúd szokott a területen lenni, idén a legtöbb 80 körüli pár volt tavasszal, de egy részük nekik is eltűnt. A pontos okot nem lehet tudni, egyelőre még csak feltételezések vannak, hogy talán a szárazság az oka a populáció csökkenésének.

A párok csökkenésével párhuzamosan a fióka állomány is kevesebb idén, május közepére 70-80 fióka maradt a területen. Közöttük van egy „nagyobb” óvodás csoport, ahol 8-10 felnőtt madár vezet 50-60 kicsit.

 

Borítókép forrása: MME Soproni Helyi Csoport Facebook oldala

Legnépszerűbb cikkek