A tavalyi évben a megszokottnál jóval kevesebb csapadék esett, ennek megfelelően a Lővér Pince borai teltebbek, gazdagabbak, koncentráltabbak az átlagnál. Magyar Dezső, borász kiemelte, a borkészítés nem versenyfutás. Ez különösen igaz a 2020-as évjáratra, amelynek időt kell hagyni. – A bor, ha megfelelő körülmények közt van, akkor önmagát teszi rendbe. A tisztítóműveletek után kerültek a vörösborok fahordókba. Ilyenkor eldönti a borász, hogy milyen irányba megy el borainak az érlelésével. Akar egy mikro-oxidációt, ami a fahordóban megy végbe, vagy a gyümölcsöket akarja megőrizni kóracél (inox) tartályokban – részletezte Magyar Dezső.
/https%3A%2F%2Fadmin.sopronmedia.hu%2Fuploads%2Fimport%2Fd6%2F73%2Fvlcsnap-2021-01-26-13h19m49s733_qadr.jpg)
A koronavírus-járvány a borászokra, borkereskedésekre is negatív hatással volt. A hotelek, vendéglátóhelyek bezárásával jóval kevesebb bevételhez jutottak, ezért a közvetlen eladásaikat kellett fokozni. – Sok minden hozzájárult ahhoz, hogy sikeres évet tudtunk zárni. Nekünk saját üzlethálózatunk van, nyolc üzletben szolgáljuk ki a vevőinket. Ezek az üzletek jól működtek a vírushelyzet alatt is. Büszkén mondhatom, hogy a város legjobb kékfrankosa díjat is elnyertük. Ez is plusz forgalmat generált az üzleteinkben – mondta el a borász.
Bár a Márton-napi és a farsangi mulatságok elmaradásával az új borokat még nem kóstolhattuk meg, de hamarosan palackba kerülnek, és elérhetőek lesznek a fogyasztók számára is.