| 2020. március. 6. | 2 perc olvasás

Kezdődik a kullancsszezon

A kullancsok rajzása márciustól kezdődik. Miután az elmúlt évtizedekben már nem jellemzőek hazánkban a kemény telek és a tartós talajmenti fagyok, maga a kullancsszezon fogalma érvényét veszítette, és a kullancsok egész évben vadásznak az emberekre és a társállatokra is. Az élősködőknek van egy aktívabb időszaka, mely márciustól augusztus elejéig terjed.

A jó idő beköszöntével egyre többen mennek ki a szabadba, az erdős, parkos területekre. Az enyhe időnek köszönhetően azonban a kullancsok is aktívabbak, könnyebben a bőrünkbe akaszkodnak. Ezen a téren fontos a prevenció, legyen szó akár riasztó szerről, vagy védőoltásról.

A három leginkább előforduló betegség, melyet a kullancsok terjesztenek a kullancs-enkefalitisz, más néven az agyhártyagyulladás, ez ellen kérhető védőoltás. Sokkal gyakoribb a Lyme-kór, általában jellegzetes, kokárdaszerű, viszkető bőrpír keletkezik a csípés körül, ez az első tünet, amit észrevehet magán az ember. A harmadik fertőzés pedig a tularémia, ennek tüneteit a szakemberek könnyen felismerik, jól gyógyítható betegség.

Speciális kullancs kiszedő csipesz
Speciális kullancs kiszedő csipesz
Forrás: Internet

Mielőtt kimegyünk, jusson eszünkbe, hogy vannak olyan készítmények, melyek taszítják a vérszívókat, bátran használjuk őket! Amennyiben mégis a bőrünkbe fúródva találunk egyet, igyekezzünk azt minél hamarabb, teste nyomkodása nélkül eltávolítani onnan. A gyógyszertárakban kapható kimondottan erre a célra készült speciális csipesz, de akár egy cérnaszállal is hatékonyan kivehetjük. A kullancsok nyálmirigyeiben és a gyomorrendszerében található kórokozóknak az átadását előzhetjük meg a szakszerű eltávolítással, hiszen számos betegséget terjeszthet az állat – hívta fel a figyelmet dr. Bodnár Judit, a Soproni Gyógyközpont infektológusa.

A ruházat átvizsgálása is fontos, hiszen könnyen megtörténhet, hogy hazavisszük a textíliákon a vérszívókat, akik az otthoni környezetben fúródnak a bőrünkbe, ahol már nem számítunk rá. A kirándulások során tartsuk nyitva a szemünket, készüljünk rovarriasztó szerekkel, otthon pedig végezzünk önvizsgálatot.

Illusztráció
Illusztráció
Forrás: Internet

A Soproni Parkerdőben nincs nagy kullancspopuláció, viszonylag ritka, hogy valaki hazaviszi őket a ruháin, de ehhez odafigyelés is kell. A szabadban töltött idő alatt is nézzük át időnként magunkat, nem mászik-e rajtunk az élősködő, hiszen bármikor belekapaszkodhat az anyagba. Célszerű a zárt öltözet, főként a boka és a has tájékon, ha az erdőben kirándulunk, hogy ne tudjanak bemászni a ruhánk alá a kullancsok – figyelmeztet dr. Takács Viktor, a Tanulmányi Erdőgazdaság Erdei Iskolájának vezetője.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy ruhanemű átvizsgálása mellett a házi kedvencek szőrében is megülhetnek az élősködők, ezért ne engedjük a bozótos, sűrűn benőtt területekre a kutyákat, és mi is igyekezzünk a kijelölt erdei utakon maradni.

 

Borítókép: Illusztráció Forrás: Internet

Legnépszerűbb cikkek