| 2020. június. 17. | 3 perc olvasás

Kezdődik a levendulaszüret a fertődi Esterházy-kastély levendulakertjében

Közel tízezer tő francia levendula borul virágba a hétvégére a fertődi Esterházy-kastély levendulakertjében, ahol gyógy- és fűszernövények sokasága is várja a látogatókat.

Közel tízezer tő francia levendula borul virágba a hétvégére a fertődi Esterházy-kastély levendulakertjében. Nem csak újabb, különleges látványossága ez a csodákat csodákra kínáló helynek, de családi programnak is kiváló, emellett csoportoknak, nyári táborozóknak külön tematikus programokat is kínálnak a szervezők – mondta el Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató-  és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kótai Éva  főkertész, Harsányi Emese múzeumpedagógus
Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Kótai Éva főkertész, Harsányi Emese múzeumpedagógus

Június 19-től kezdődik a levendulaszüret, ahol naponta 10 és 18 óra között a helyszínen kapott aratótasakba gyűjthetnek levendulát az érdeklődők. Két, egymást követő hétvégén (június 19. és 21., valamint június 26. és 28. között) 14 és 17 óra között levendulás családi élményprogramokkal várják az látogatókat, ahol kézműves foglalkozások, fűszer- és gyógynövény túrák is lesznek. Csoportokat előre egyeztetett időpontban tematikus programkínálattal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várnak, amelyeket nyári táborozó csoportoknak is ajánlanak.

Az élményteli, szabadtéri múzeumpedagógiai foglalkozások között a Tündérséta nevet viselő, óvodás korosztálynak szóló, a Barokk íróasztal nevű általános iskolásoknak szóló, valamint a Barokk zenélődoboz nevet viselő középiskolás korosztálynak szóló foglalkozások aktív időtöltést kínálnak a páratlan természeti környezetben – ezt Harsányi Emese múzeumpedagógus mondta.

A programokról az érdeklődők további információkat a kastély  Facebook-oldalán, weboldalán, vagy a [email protected] email címen kaphatnak.

Mindezeken túl az eszterházi levendulakert idén is fogadja a Soproni Tankerület nyári táboros csoportjait 2020. június 29. és augusztus 19. között. A táboros kisdiákok hetente 2-3 napon keresztül érkeznek a kertbe levendulát szüretelni.

Az idei év újdonsága, hogy a két hektárnyi területen a közel 10 ezer tő francia levendula mellett csaknem 100 féle gyógy- és fűszernövényt is bemutatnak, többet magaságyásokban. Utóbbiakban olyan növényeket mutatnak meg, amelyek kiültetve nem találhatók meg a gyógynövénykertben: 3-4 féle zsálya, bíbor kasvirág, menta, citromfű, vagy 3-4 féle menta.  A francia levendula mellett a kertben megtalálható fűszernövények között 3-4 féle kakukkfű, oreganó, tárkony, rozmaring, citromfű, lestyán, rebarbara is terem.

A fűszer- és gyógynövény-túrák idén újdonságnak számító programjai az alapos és részletes élményszerű ismeretszerzést segíti, a természetközeliség minden varázsával. A 17. század főúri kertekben is megtalálhatók voltak a gyógy- és fűszernövények, Eszterházán az 1750-es években is volt már olyan kertrész, ahol a zöldség- és gyümölcsfélék mellett a konyhára szükséges gyógy- és fűszernövényeket is megtermelték.

Fontos tudnivalók a biztonságos szüreteléshez:

A levendulaszüret kiváló szabadidős családi program, amely során fontos betartani az érvényben lévő járványügyi szabályokat, továbbá a szüretelés biztonságossága érdekében a munkavédelmi ajánlásokat.

A levendula magáncélú felhasználásra, a virágzás függvényében, korlátozott mennyiségben, csak az ott kapott aratótasakokba gyűjthető. Az Eszterháza-központ munkatársai kérik, hogy a látogatók gondoskodjanak ivóvízről és az időjárás, valamint a rovarok elleni védelemről.

A levendula csak a szalaggal körbezárt, kijelölt területen gyűjthető. A növényről csak a virág (max. 25 cm hosszú) szára, az első elágazás (fás szár) fölött vágható le. Ha bárkinek szüksége van segítségre, keresse az Eszterháza-központ munkatársát.

A levendula saját felelősségre, saját kézi eszközzel szedhető (olló, metszoolló, stb.). A növények védelme érdekében tilos a kézi, vagy nem megfelelő eszközzel végzett virágszedés!

Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és annak felelősségére vehet részt a szedésben!

A helyszínen levendula tövek vásárlására nincs lehetőség.

Fotók forrása: Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. 

Legnépszerűbb cikkek