| 2021. november. 3. | 2 perc olvasás

Kezdődik A szabadság évada

A soproni népszavazás centenáriumi éve alkalmából a soproni Petőfi Színház társulata is méltóképp szeretne megemlékezni arról, hogy 100 évvel ezelőtt a soproniak úgy döntöttek magyarok maradnak. A szabadság évadában három új színdarabbal is tisztelegnek e jeles alkalom előtt.

Két ember pincén túli világa, a magyar korona, a trón sorsa és a leghűségesebb város első díszpolgárának utolsó napjai egy izgalmas sakkjátszma közben. Hármas starttal láthatják a nézők A szabadság évadának felnőtt bérletes előadásai közül november elejétől az István király tragédiát, az Emigránsok színjátékot és a Széchenyi című történelmi drámát a Soproni Petőfi Színházban.
- Sopronban Szabadság kifejezésnek kicsit más jelentősége van mint az ország más területén. Idén ünnepeljük a százéves centenáriumát Annak hogy úgy döntött a város és környékének lakossága hogy Magyarországhoz kíván tartozni hála az akkori szavazóknak Bánfi Miklósis polihisztornak aki rengeteget tett. Úgyhogy mi erre a tematikára építettük föl történelmi kitekintésű következő évadunkat ami gyakorlatilag reflektál konkrétan és átvitt értelemben is erre a gondolatra - mondta el Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója. 

A Pro Kultúra defibrillátorokat telepített intézményeibe

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. intézményeibe - a Soproni Petőfi Színházba, a Liszt Ferenc Kulturális Központba, valamint a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházba - defibrillátorokat vásárolt és telepített. Ezeknek a használatáról tartott tájékoztatóval egybekötött bemutatót Bujtás József mentőtiszt és Duschanek Máté mentőszakápoló a teátrumban a társulatnak. Elhangzott, néhány éves adat szerint Európában 700 ezren haltak meg hirtelen szívmegállás következtében, Magyarországon 25-30 ezer ember veszíti el életét így kórházon kívül. Amennyiben az első 1-2 percben elkezdődik az újraélesztés, és ehhez még pluszban, gyorsan rendelkezésre áll defibrillátor, akkor az 60-70 %-kal növelheti a túlélési esélyeket. A szakemberek beszéltek arról, mi a teendő, ha valakin szívmegállás miatt kell segíteni, bemutatták az újraélesztési technikákat, beszéltek a most telepített, magyar nyelvű utasításokkal ellátott hangszórós készülékek működéséről, helyes, szakszerű alkalmazásáról.

A Pro Kultúra mindent megtesz azért, hogy a járványhelyzetben és azon túl őrizze a közönség egészségét, s rosszullétek esetén képesek legyenek a gyors segítségségre, amíg a mentők megérkeznek. Az intézményeikbe az elsősegélynyújtó csomagok mellett elhelyeztek vérnyomás-és vércukorszintmérőket, egy speciális kézi készülékkel EKG-vizsgálatot is tudnak végezni. Az épületeikben kézfertőtlenítők találhatók, ha valakinek esetleg szájmaszkra van szüksége, abban is tudnak segíteni. Mindemellett végeztek ózongenerátoros átfertőtlenítést is.

Legnépszerűbb cikkek